NYHETER

Åpner testlab for innovasjon

NYHETER - Vår nye testlab for innovasjon skal teste løsninger innen tingenes internett (IoT). For mange er dette et abstrakt fenomen.
torsdag 8 mars 2018
Adm. direktør Berit Svendsen i Telenor
Norge åpnet den nye testlabben,
assistert av Ove Fredheim, leder av
bedriftsenheten i Telenor og roboten
Pepper. Bilde: Martin Fjellanger

Testlaben skal være en møteplass der bedrifter og utviklere tester sensorer og smarte ting sammen med våre IoT- og nettverksspesialister, sier adm. direktør Berit Svendsen i Telenor Norge.

På oppdrag fra Telenor har ­analysebyrået TNS Kantar gjennomført en undersøkelse blant beslutningstakere i norske virksomheter om tingenes internett. Halvparten svarer at de ikke har ting koblet til nett i sin virksomhet. Fire av ti sier de mangler kompetansen som skal til for å realisere potensialet i tingenes internett.

- Undersøkelsen viser at vi kun er i startgropen når det gjelder å realisere mulighetene innen tingenes internett, sier Ove Fredheim, leder for bedriftsdivisjonen i Telenor Norge.

- Mer enn 1,2 millioner ting er koblet til Telenors mobilnett. I 2020 anslår vi at det vil være flere ting enn mennesker koblet til i vårt nett.

- Narrowband-IoT (NB-IoT) og LTE-M er nye teknologier som gjør det mulig å separere deler av 4G-nettet til kun maskin-til-maskin-kommunikasjon. 4G-nettet for tingene vil gi de samme fordelene når det gjelder sikkerhet og rekkevidde, uten ulempen med at store datamengder trekker mye batteri.

- I fjor åpnet vi 4G-nettet vårt for utvalgte IoT-partnere og kunder for testing og prototyping av NB-IoT på 26 steder i Norge i 2017. I testen har Ericsson bidratt med IoT-ekspertise og utstyret til et dedikert virtuelt kjerne­nett. Resultatene av pilotene er svært lovende. Vi har mange kunder som venter på det nye nettet.

Annelene Næss som leder Telenors innovasjonsteam for offentlige og private virksomheter (Smart digital) forteller at selskapet i fjor lanserte Tryggi.

- Dette er en app som kobler pårørende til eldres trygghetsalarm gjennom mobilen. Nå ser vi på hvordan en Tryggi digital assistent kan hjelpe de eldre i hjemmet. Det kan være alt fra påminnelser om å ta medisiner, måle blodtrykket og koble videosamtaler med omsorgstjenesten. Vi tror denne typen robotteknologi kan øke tryggheten betydelig for eldre som er avhengig av omsorg i hjemmet.

Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19