Åpner verdens ­nordligste 5G-pilot

NYHETER - Med 5G-piloten i Longyearbyen skal vi teste fremtidens supernett i arktisk klima.
tirsdag 17 desember 2019
ARKTISK KLIMA. På Svalbard skal Telenor
teste fremtidens supernett i arktisk
klima. Foto: Einar Jenssen

Svalbard er et utstillingsvindu for ny teknologi. På mange måter illustrerer øya fremtidens smartby, sier adm. direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge.

- Derfor er det naturlig at vi åpner en 5G-pilot her. Det lynraske mobilnettet, som brøyter vei på en rekke områder, har uante muligheter.

- Det arktiske landskapet på Svalbard, med isbreer, fjell og fjorder og tundraklimaet med et sterkt maritimt preg, finnes ingen andre steder i verden. Dette skaper unike forutsetninger for å lære mest mulig om det nye mobilnettet, før vi starter kommersiell lansering i 2020.

Et eksempel for Fastlands-Norge.
- Til forskjell fra Fastlands-Norge er det gamle kobbernettet koblet fra på Svalbard. Hundre prosent fibertilgang på øya gir langt bedre internetthastighet. Situasjonen er en helt annen i Fastlands-Norge.

- Svalbard ligger langt foran resten av landet når det gjelder bredbånds- og mobilteknologi. Med 5G vil Svalbard virkelig kunne demonstrere hvordan teknologi kan transformere frem­tidens byer.

- På fastlandet er det ikke mulig å ha like høy grad av fiberutbygging som på Svalbard. For de som bor i spredtbygde strøk på fastlandet, vil 5G være et svært godt alternativ til kobbernettet. Vi trenger erfaring fra pilottesting før vi går videre med 5G som et alternativ for fastnettsbredbånd.

Droner og nødnett.
- Klimaendringer skaper ekstremsituasjoner som tester motstandsdyktigheten i samfunnet. Her er 5G en verdifull ressurs. Derfor vurderer vi å teste droner, nødnett og 360-graders kameraer over 5G på ­Svalbard.

- Med 5G kan droner kommunisere og dele sanntidsdata med mannskap på bakkenivå mer effektivt. Dette vil øke beredskap, hastighet og effektivitet i redningsoppdrag. For nødetatene vil et nødnett over 5G skape mer trygghet.

Sikrere snøskredvarsling.
Telenor har allerede et pilotprosjekt på Svalbard, der ny teknologi gir bedre indikasjoner på skredfare. I samarbeid med Universitetssenteret på Svalbard er det utviklet en ny snømåler med IoT-sensorer. Målestasjonene, som er plassert i området rundt Longyearbyen, bruker 4G-nettet til Telenor og teknologien Narrowband IoT.

- Vi ser etter ny teknologi som kan bidra til å skape enda større trygghet, sier Christan Skottun, leder for Telenor Svalbard.

- Med 5G-piloten på Svalbard, vurderer vi hvordan arbeidet med snøskredvarsling kan få et nytt løft.

- Informasjonen snømåleren samler kan bidra til et bedre og mer faktabasert bilde av snødrift i utvalgte områder og skredbaner. Å bruke 360-graders kameraer koblet på 5G vil være svært nyttig i ekstremsituasjoner, med god oversikt over situasjonsbildet i sanntid og høykvalitets film og bilder.

Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden