NYHETER

10 000 armaturer til nye Nasjonalmuseet

NYHETER - 10 000 lysarmaturer og noen kilometer med lysskinner skal monteres i nye Nasjonalmuseet i Oslo, sier Mariann Lange, Key Account Manager Specification i ZG Lighting Norway.
onsdag 3 oktober 2018
LANDEMERKE. Slik skal ”alabasthallen”
fremstå som et landemerke i bybildet.
 Illustrasjon: MIR (ill)/Statsbygg 
(Arkitekt Kleihues+Schuwerk)

- Kontrakten konkurrerer med T2 på Oslo lufthavn Gardermoen om å være det største oppdraget til Zumtobel i Norge. På nye Nasjonalmuseet er det kun LED-belysning. Kontrakten omfatter alt av belysning unntatt utstillingsspotlightene, som er ute på anbud.

- Byggherre Statsbygg forholder seg til kun én belysningsleverandør i dette prosjektet. Derfor har ZG Lighting Norway flere underleverandører, blant andre Fagerhult, AKB Lighting og Louis Poulsen. Dette er første gang vi samarbeider med konkurrenter på denne måten. Det har fungert veldig godt.

- Dessuten er vi kontrahert som en entreprenør, som betyr at vi leverer belysningen direkte til Statsbygg. Ikke til installatøren, som vi vanligvis gjør. Selv om dettte er ganske nytt for oss, fungerer modellen bra.

2 100 m2 overlyshimlinger
- Til utstillingshallene skal det leveres tekstilhimlinger med og uten overlys, kombinert med spotlights, og integrerte høyttalere til varslingsanlegget. Oppstår det situasjoner som krever evakuering, kommer det meldinger på høyttalerne.

- Dessuten er det blant annet lys til publikumsområder, mediesal, restaurant, butikk, bibliotek, vestibyle, haller, verksteder og den lysende ”alabasthallen” på taket. Vi skal også levere en del utendørsbelysning, eksempelvis til takterrassen, museumsplassen og veibelysning.

- Hva er de største utfordringene i prosjektet?

- Dette er et godt prosjektert anlegg, med strenge krav til blant annet RA-indeks, binning, frekvenser og flimmerfritt lys. Det er også mange spesialløsninger, både når det gjelder optikk, utførelse og materialvalg. Noen av armaturene skal eksempelvis leveres i bronse og messing. Det har også vært utfordrende å levere 2 100 m2 med overlyshimlinger. Dette er et eksisterende Zumtobel-produkt, som er tilpasset for nye Nasjonalmuseet.

- Overlyshimlingene består av aluminiumsbokser med tekstilduk og LED-moduler på innsiden, montert i en grid. Her er tekstilene lagt i to lag for å skape riktig akustikk i rommet, hindre synlige insekter på innsiden av armaturen og gi et jevnt lys.

- I tillegg til overlyshimlingene og spotlights skal det også installeres en god del lineære armaturer, utenpåliggende downlights montert i spalter, siden bygget skal ha mye skjult belysning som gir indirekte lys. Også fasadebelysningen i alabasthallen er spesielt utviklet for dette bygget. 

- I museumsbygg er det strenge krav om at belysningen ikke må gi stråling som kan skade utstillingsobjektene. LED-armaturer avgir minimalt med IR-stråling, og ingen UV-stråling. Det minimerer risikoen for skader på kunsten.

Alabasthall
Lange forteller at den såkalte alabasthallen på 2 400 m2 på toppen av bygget har vært en spennende utfordring.

- Med sitt subtile, men samtidig mektige uttrykk kan glassfasaden bli et nytt landemerke. Den blir ikke bygget i alabast. Dette materialet er for skjørt til å kunne brukes. Uroen som har vært rundt valg av glasstype har ingen betydning for lysleveransen.

- Alabastfasaden blir veldig fin. Glassboksen vil skape en fin kontrast mot skiferen i fasaden. Som i himlingsbelysningen i de øvrige hallene skal det også her brukes Tunable White. I lysstyringssystemet for alabastfasaden blir det trolig programmert inn flere scenarier med ulik fargetemperatur, som veksler svært langsomt. Glassboksen er signaturen på bygget, et rent smykke.

Åpning i 2020.
- Hva er status for lysleveransen?

- Vi er i gang med å levere. Bygget skal være ferdig i juni 2019. Deretter følger ett år med innflytting og funksjonstesting, før dørene etter planen skal åpnes for publikum i 2020.

- Vil belysningen bli brukt til mer enn kun lys, eksempelvis til internt nett som kan sende informasjon direkte til nett­brettene og mobilene til de besøkende?

- Det er for tidlig å svare på. Dette er en løsning som blir vurdert. 

Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga