NYHETER

32 000 kroner mindre i ­strømregning

NYHETER - Da vi bestemte oss for å renovere huset hadde vi ingen idé om hvor stort utslag det ville gi på strømregningen.
tirsdag 6 november 2018
Varmestyring. Klaus Langenberg styrer
varmen med Ipad

Samtidig som huset er 100 m² større sparer vi hvert år 32 000 kroner i strømutgifter, sier Klaus Langenberg.

Huset på Snarøya utenfor Oslo er et godt eksempel på hva som er mulig å få til med smart teknologi. Familien sparte ikke på kruttet i renoveringen. De bygde på mer enn 100 m2 til 340 m2 og installerte en trådløs smarthusløsning fra Eaton for å styre lys og varme.

- Fordi vi bygde såpass mye på huset, trodde jeg strømregningen ville bli omtrent den samme. Derfor ble jeg overrasket da jeg så hvor lite strøm vi brukte med smarthusløsningen.

Langenberg peker på nettbrettet.
- Det er her alt skjer. Med iPaden kan vi styre temperaturen og belysningen i huset. Vi kan planlegge når vi vil ha det kaldt og varmt. Styringen er hovedgrunnen til at vi bruker så lite strøm. Det beste er at det skjer automatisk.

I renoveringen er det også byttet vinduer, isolasjonen i veggene er ­forbedret og oppvarmingen av huset er endret fra radiator­basert luftoppvarming til gulvvarme. Det er Hurum Elektro som har utført de elektriske installasjonene.

Tidligere hadde Langenberg et årlig strømforbruk på 50 000 kWt. Til tross for at huset er blitt betydelig større, er strømforbruket redusert til 20 500 kWt. En reduksjon på nesten 60 prosent gjør at familien sparer 32 000 kroner i året.

Ingen boring, ingen ledninger
- Eaton-systemet er trådløst. Da vi ønsket en ekstra lysbryter i gangen var det kun å henge den opp på veggen. Ingen boring, ingen ledninger. Det bare funker. Det er det jeg forventer av teknologi i 2018, sier Langenberg.

- Med styringsapplikasjonen får vi blant annet detaljerte rapporter om strømforbruket fordelt på rom, og muligheten til å tidsstyre lys og temperatur.

- Det er fortsatt store muligheter for besparelser. Hybelen vi leier ut på 55 m2 utgjør 44 prosent av strømforbruket. 

- Når jeg ser på hva det koster å investere i styring av varme og belysning, kan jeg ikke skjønne at ikke flere gjør det. I løpet av få år er besparelsen større enn kostnaden, samtidig som prisen på boligen øker. 

Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden
ANNONSE
God sommer