NYHETER

Ansatte lærling nummer to tusen

NYHETER Da Five Elektro i Mjøndalen inngikk lærekontrakt med to nye lærlinger i oktober, ante de ikke at den ene av de to skulle bli lærling nummer 2000 ved Elektrofagenes opplæringskontor Buskerud (Elfob).
fredag 24 november 2017
NUMMER 2000. Christoffer Skomakerstuen (t.h.) er lærling nummer to tusen ved Elfob. Han fikk en del oppmerksomhet da han startet i Five Elektro. Her er han sammen med daglig leder Frank I. Guneriussen i i Elfob. Foto: Simen Falck Evensen

Elev nummer 2 000 heter Christoffer Skomakerstuen. Han er sønn av en av montørene i bedriften. Faren var lærling nummer to i bedriften, og har vært der siden. Også den første lærlingen arbeider i bedriften. I dag er han daglig leder.

Five Elektro, som ble etablert i 1991, har vært lærebedrift siden 1995. I dag har virksomheten 40 ansatte.

Elinstallatør Terje Five forteller at selskapet siden starten har hatt 50 lærlinger.

- Vi rekrutterer først og fremst gjennom lærlinginntak. Til en hver tid har vi ti lærlinger. Tre nye kommer inn hvert år. I hovedsak tar vi inn lærlinger gjennom skolenes yrkespraksisordning. På høsten og vinteren kan det være seks utplasserte elever. Fungerer dette bra får de tilbud om læreplass. Praksisperioden er viktig både for bedriften og den som vil bli lærling. Utplassering gir godt potensial for fremtidig jobb.

- Dukker det opp noen gjennom bekjentskaper eller familie kan det hende vi tar inn flere enn tre lærlinger. Kjennskap til både lærling og familie trygger ansettelsen.

Med siden starten
 - Five Elektro har vært medlem i Elektrofagenes opplæringskontor Buskerud siden starten i 1997.

- Opplæringskontoret fungerer veldig bra. Det er ganske umulig for en bedrift på vår størrelse å følge opp teoridelen. Her gjør opplæringskontoret en god jobb.

- De fleste lærlingene blir i bedriften etter at de har tatt fagbrevet. Det er også målsettingen. Vi ønsker å rekruttere folk som kan utvikle seg videre internt.

- Hvilke type oppdrag får lærlingene?

- Næringsbygg, offentlige bygg og boligblokker er våre hovedmarkeder. Dessuten gjør vi noe på serviceelektro. Lærlingene gjør alt fra å legge opp skjult anlegg i boliger til å montere kabelbroer i næringsbygg. Vi er opptatt av å gi dem variert erfaring, og følger opp ukentlig for å sikre mengde og bredde i erfaringen deres.

- Har dere markert at bedriften har en ”jubileumslærling”?

- Dette skal markeres på neste fellesmøte. Vi har tradisjon med å feire beståtte fagprøver med kake. Derfor er det naturlig å ta markeringen her.

Godt i gang
Christoffer Skomakerstuen synes det var gøy å bli lærling nummer to tusen og komme i lokalavisen.

Siden han var utplassert hos Five Elektro da han gikk på videregående, kjente han bedriften fra før.

- Etter å ha gjort litt andre saker en stund, gjorde jeg meg ferdig med det jeg startet på videregående. Det er elektriker jeg vil bli.

Lærling nummer to tusen er godt i gang med den praktiske opplæringen. Han har allerede vært innom både byggeprosjekter og privatboliger, og arbeidet med alt fra inntakskabel til stikkontakter og brytere.

- Hva er planen etter avlagt fagprøve?

- Jeg ser for meg å bli i Five Elektro. Jeg trives her. Det er godt å være i gang med læretiden. Samtidig føles det veldig bra å arbeide i en bedrift som tar godt imot lærlinger.

Viktig milepæl
Daglig leder Frank I. Guneriussen i El-fagenes opplæringskontor Buskerud (Elfob) sier det er viktig å markere ansettelsen av lærling nummer 2 000.

- Five Elektro er representant for en elektrobransje som tar ansvar ved å ta inn lærlinger. Dette er elektrobedriftene i Buskerud generelt flinke til. Rundt 70 prosent av Nelfo-bedriftene i fylket har lærlinger.

- I løpet av 20 år har Elfob tatt inn 2 000 lærlinger. Det viser at det over tid har vært et høyt inntak. De siste tre-fire årene har det vært en ytterligere økning. 100 av de 150 medlemsbedriftene ved Elfob har for tiden lærlinger. Five Elektro er av dem som jevnt tar inn lærlinger. I år har de tatt inn flere enn de siste årene.

- Også flere andre steder hører jeg det er et godt inntak. Mitt inntrykk er at Nelfo-bedriftene er flinke til dette. Det er også viktig at bedriftene fra år til år er forutsigbare, noe som også vil sikre egen rekruttering.

kampanjeZenit
Partnere
Partnerlogo
Stanse fabrikken
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga