Bedre bank med smart belysning

NYHETER SpareBank 1 Nord-Norge har installert Human Centric Lighting (HCL) i flere av sine kontorer, blant annet i Mo i Rana.
mandag 20 mai 2019
Sparebank 1 Nord-Norge satser på
Human Centric Lighting. Foto: Glamox

HCL er kunstig belysning som etterligner dagslys i intensitet og fargetemperatur. Slik belysning kan gi bedre døgnrytme, øke konsentrasjonen, hindre søvnforstyrrelser og øke følelsen av velvære.

Glamox har levert lysarmaturer og styringsteknologi, mens Haaland AS har utført installasjonen. Etter det Glamox er kjent med er Sparebank1 Nord-Norge den første banken i Norge og en av de første i Europa som har investert i slik belysning.

- Vi mener dette er fremtidens belysning. Derfor installerer vi den både i Mo i Rana, i Alta, Bodø på Finnsnes og ved hovedkontoret i Tromsø, sier fagansvarlig Øystein Eikrem i SpareBank 1 Nord-Norge.

- Flere forskningsrapporter blant annet fra Nederland og Norge viser positive resultater fra bruk av HCL i kontorlandskap og skoler. Om HCL kan føre til økt trivsel og redusert sykefravær, er det en vinn-vinn-situasjon for alle.

- Våre ansatte er vår viktigste ressurs. Derfor tilrettelegger vi for at de skal ha de beste forholdene. Dette gjelder også fremtidsrettet lys. Dessuten gir det økt brukeropplevelse for dem som skal besøke banken.

Glamox fremhever at kontorlandskap er svært godt egnet for Human Centric Lighting. Slike løsninger kan gi de ansatte mer energi og motivasjon. Eksempelvis kan et kaldhvitt lys med høy intensitet på begynnelsen av arbeidsdagen synkronisere den biologiske klokken. I vintermånedene kan ”tuneable white”-armaturer bidra til å redusere mørketidsdepresjoner og andre sesongavhengige stemningslidelser.

Fast døgnrytme
I de nye lokalene til SpareBank1 Nord-Norge i Mo i Rana er lysanlegget i teamrommene forhåndsinnstilt etter en fast døgnrytme. Om morgenen er lyset varmhvit med en belysningsstyrke på 400-500 lux. Etter en stund skifter det til kaldhvitt med en belysningsstyrke på 800 lux, før det dempes og blir varmere mot lunsjtider. Etter lunsj øker de blåhvite tonene på nytt, før de faller mot slutten av dagen, og det varmhvite lyset blir mer fremtredende.

På møte- og stillerommene kan lyset justeres til enten normal belysning (4 000 kelvin, 500 lux), rolig belysning (3 000 kelvin, 500 lux) eller fokusbelysning (6 000 kelvin, 800 lux).

Pilotprosjekt
- Det er første gang vi leverer HCL i en bank. Derfor er dette et pilotprosjekt både for oss og SpareBank 1 Nord-Norge, sier salgsingeniør Espen Ytterstad i Glamox.

- Banken investerer for at arbeidsmiljøet skal være på topp, og at de ansatte skal ha det bra på jobb.

Ytterstad skryter også av samarbeidet med elinstallatørbedriften Haaland.

- I tillegg til installasjonen har selskapet også programmert armaturene.

Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden