Bedre lys med mindre energi­forbruk og ­vedlikeholdskostnader

NYHETER - Kostnadene med å skifte de gamle gassutladningspærene var skyhøye. Arbeidet tok en uke.
tirsdag 26 november 2019
NY BELYSNING. I Bjørnholthallen er gamle
gassutladningspærer med dårlig
virkningsgrad byttet med LED-armaturer.
Med sensorer i taket er det ikke lenger
nødvendig med manuell slukking

Disse er erstattet med LED-armaturen Arena Sport fra SG Armaturen, sier driftsleder Agnar Andersen i Bjørnholthallen i Oslo.

- Levetid på 70 000 timer og riktige blendings- og lysforhold vil både sikre riktig lys på alt fra håndballkamper til konserter og redusere vedlikeholdskostnadene betydelig. Vi regner også med å kutte energiforbruket med 60 prosent.

Prosjektleder Lars Løvaas i Datelco, som har installert belysningen, opplyser at den gamle løsningen besto av kraftige lyskastere med doble gassutladningspærer.

- Sluttet en lyskilde å virke kunne lysnivået på banen reduseres med 20 prosent, samtidig som virkningsgraden var svært dårlig. Alt lys fra de gamle pærene gikk bort i varme.

- I forprosjektet utførte SG Armaturen målinger, med lux-verdier på mindre enn 100. Nå er den på mer enn 1 000 midt på banen.

- Dette har vært et krevende prosjekt. For å montere de 209 LED-armaturene 15 meter over bakken, har vi brukt spesiallifter. Lysstyringen blir håndtert fra et eget teknisk rom.

Dali-styring
Andersen forteller at armaturene gir godt lys i hele arenaområdet som tennes, dempes og slukkes med Dali-styring.

- Banebelysningen styres i forhold til hvor mange kamper som avvikles til en hver tid. Lyset tenner når det er bevegelse i hallene. Armaturene slukker 30 minutter etter den siste brukeren har forlatt området. Med sensorer i taket slipper vi manuell slukking. De gamle pærene var påslått fra seks om morgenen til halv tolv på kvelden. Dette ga skyhøye energikostnader.

- Sist vi skiftet var bakelitten på flere av armaturene ødelagt, slik at kun en lyskilde pr. armatur virket. Lyseffekten var så dårlig at det kunne påvirke resultatet i håndball- og fotballkamper. Den nye belysningen har redusert skyggeeffekten og gir jevn belysning over hele arenaområdet.

- Dali-styringen gir full lyskontroll. Med DMX er det enkelt å få hver armatur til å bli mørkere og lysere, eller gruppere lyset etter behov. Med en DMX-kontroller kan eksempelvis scenen eller publikumsområdet under en konsert mørklegges. På sikt vil slike bli installert i hallen.

Tåler tøff behandling
Prosjektansvarlig Petter Hansen i SG Armaturen fremhever at Arena Sport er en energibesparende og kostnadseffektiv armatur, som passer spesielt godt i idrettshaller.

- Den gir lys fra alle kanter og fjerner alle skyggepartier. Med et beskyttende ballgitter tåler den også kast og slag. Armaturen oppfyller kravene i DIN-VDE 0710-13.

- Vi tilbyr armaturer med riktig blending og lysnivå til alle typer idrettshaller. Det er like viktig i nye anlegg som rehabliteringsprosjekter. 

Ladeboks
Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Armaturer LEDVANCE
ANNONSE
Meld deg på Eliaden