NYHETER

Bronse i EuroSkills

NYHETER Elektriker Ståle Brå i Bravida avdeling Trondheim Elektro Service tok bronse i EuroSkills i Budapest.
mandag 29 oktober 2018
BRONSEVINNER.
Ståle Brå i full konsentrasjon under inn-
spurten på KNX-programmeringen i
EuroSkills. 
Foto: Øystein Ramsøskar, Bravida

Gullet gikk til Daniel Greber fra Sveits, som fikk 796 av 800 poeng. Med dette resultatet ble han den beste yrkesutøveren i EuroSkills. Sølvvinner ble tyske Diana Reuter, som fikk 768 poeng. Hun ble også best av de tyske deltakerne. Reuter er den første kvinnen som har fått medalje i elektrikerfaget. Bronsevinner Ståle Brå endte på 751 poeng.

- Jeg er fornøyd. Det var en utfordrende konkurranse og svært flinke konkurrenter. Oppgaven vi skulle løse besto av en teoretisk prøve på 1 time, og en praktisk del på 18 timer, sier Brå.

- Vi trakk kabler, la kabelbro og installerte lys, motor og brytere. Motoren og lyset ble styrt av henholdsvis PLS og KNX. De to systemene skulle snakke sammen. Vi fikk ikke lov å starte programmeringen før på den tredje konkurransedagen. Det gjorde det utfordrende å få nok tid til å programmere. Ikke alle ble ferdig.

Tøff programmeringsjobb
- Hva var rent teknisk den største utfordringen?

- Det vanskeligste var å få til programmeringsfunksjonene. Før konkurransen fikk vi en skisse der det var merket av hvor punktene skulle være. Hvordan de skulle fungere fikk vi først vite da konkurransen startet. Det var mange punkter å programmere.

Etter at Brå vant Yrkes-NM i telekommunikasjonsfaget i 2017, representerte han Norge i dette faget i Worldskills i Abu Dhabi. Han har også fagbrev som elektromontør.

- Siden NM arrangeres senere i høst, var det ingen norsk deltaker til EuroSkills i elektro. Da jeg ble spurt om å delta, var det en sjanse jeg ikke kunne si nei til.

Brå forteller at det ligger mye arbeid bak bronsemedaljen i Budapest.

- Frem mot mesterskapet ble det mye trening på kveldstid. De to siste ukene ble det rundt 150 timer med jobb og trening. Den siste uken fikk jeg litt fri fra jobben for å forberede meg.

- Gjennom å konkurrere har jeg vokst som person og lært mye om KNX og PLS, som jeg vil få stor nytte av.

Dømmer i NM
Selv om årets EuroSkills er den siste konkurransen til 25-åringen, forlater han ikke arenaen. Under Yrkes-NM senere i høst blir han hjelpedommer.

- Det blir interessant å prøve seg på den delen av konkurransen, og se andre i samme situasjon som jeg selv har vært i.

- Har du et råd til andre unge som har lyst til å konkurrere?

- Ta sjansen. Du har ingenting å tape.

- Hvilke planer har du fremover?

- Jeg gleder med til å lande, og komme tilbake i hverdagen. Det har vært ganske hektisk en stund.

Svært fornøyd med innsatsen
Øystein Ramsøskar, avdelingssjef service i Bravida avdeling Trondheim Elektro Service, er stolt av Ståle Brå.

- Han har gjort en kjempeinnsats. Dette har han arbeidet hardt og lenge for.

- Så vidt jeg vet er dette det beste resultatet en norsk elektriker har fått i EuroSkills. Med tanke på nivået på gull- og sølvvinneren, har det virkelig vært tøff konkurranse.

- Satser Bravida på å få lærlinger på yrkeslandslaget?

- Jeg forteller alltid nye lærlinger om resultatene vi har hatt i slike konkurranser, og oppmuntrer dem til å melde seg på. Samtidig påpeker jeg at motivasjonen virkelig må komme innenfra. Dette krever stor egeninnsats. I Norge har vi ikke ressurser til å la håndverkerne trene på fulltid til konkurranser, slik de gjør i en del andre land. Her må de være på jobb om dagen, og trene på kveldstid og i helger.

- Bortsett fra den siste uken før konkurransen, har Brå brukt fritiden sin til forberedelser. Vi tilrettelegger for dem som melder seg på til konkurranser, ved å gi dem alt de trenger av verktøy og materiell.

Rekordstort lærlinginntak
Ramsøskar fremhever at Bravida satser tungt på lærlinger.

- I høst tok vi inn 36 lærlinger. Det er tidenes inntak i Trøndelag. Vi får se om noen av dem kommer til å kopiere Brå. Det er alltid stas når noen melder seg på konkurranser. 

kampanjeZenit
Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19