NYHETER

Digitaliserer ­jernbanen i Norge

NYHETER Siemens har fått en kontakt med Bane Nor på 7,5 milliarder kroner for å digitalisere signalanlegget (ERTMS) for jernbanen i Norge.
tirsdag 5 juni 2018

Dette er den største kontrakten til Siemens i Norge noen gang.

Prosjektet omfatter mer enn 4 200 kilometer med skinnegang og installasjoner på 375 stasjoner. Fysiske skilt og analoge lyssignaler blir erstattet med sensorer og digitale signalanlegg, som sørger for mer presis informasjon. Alt blir digitalt og flyttet til en skjerm, der togføreren får løpende informasjon om trafikken.

- Løpende informasjon om trafikken i sanntid vil gi en mye bedre og sikrere flyt i trafikken, høyere punktlighet og større kapasitet ved at togene kan kjøre tettere. Norge får en moderne og effektiv togavvikling med teknologi i verdensklasse, sier Lars Johan Andresen, divisjonsdirektør for Mobility i Siemens.

Sverre Kjenne, konserndirektør i Bane Nor, sier at dette er startskuddet for tidenes modernisering av jernbanen i Norge.

- Sammen med Siemens skaper vi fremtidens jernbane gjennom ett av Norges største digitaliseringsprosjekt.

Andresen opplyser at kontrakten er så stor at Siemens må ansette flere.

- I perioder vil flere hundre personer delta i prosjektet. Vi har også startet prosessen med å ruste opp organisasjonen med dyktige medarbeidere for å møte kapasitetsbehovet.

Prosjektet skal gjennomføres i perioden 2018-2034 med en serviceavtale frem til 2059. Leveransen omfatter et komplett signalanlegg med sikringsanlegg, drivmaskiner for sporveksler, togdeteksjonssystem, planoverganger og tilhørende infrastruktur langs skinnegangen.

Systemet, som er en del av en felles standard for hele Europa, skal erstatte 20 ulike togstyringssystemer. Med ERTMS kan det i fremtiden kjøres samme togsett i hele Europa. Det vil for eksempelvis være mulig å kjøre et godstog fra Italia til Norge uten å bytte lokomotiv.

Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19