Digitaliserer driften av to millioner m² bygningsmasse

NYHETER Med et nytt og felles sentralt bygningsautomatiserings- og energioppfølgingssystem (BAS og EOS) fra GK skal Statsbygg effektivisere og modernisere driften av 200 statlige eiendommer på totalt to millioner m² .
fredag 4 september 2020
DIGITAL DRIFT. Norsk helsearkiv på
Tynset er en av Statsbygg sine
eiendommer som skal driftes og styres
med GK Cloud  
Foto: Statsbygg/Trond Isaksen 

Dette skal redusere kostnadene, blant annet til energiforbruk og reisekostnader, med minst 69 millioner kroner i året.  

I mai neste år skal de åtte første bygningene skal være i drift med den nye løsningen, blant annet Nobels Fredssenter på Aker Brygge i Oslo, Helsearkivet på Tynset og Gulating lagmannsrett i Bergen. 

186 millioner kroner

 - Kontrakten er på 186 millioner kroner over seks år. Hele toppsystemet er tilgjengelig på mobil via en skyløsning. Vaktmester eller tekniker trenger ikke være fysisk på bygget for å overvåke og rette feil, sier Per Arve Ekle, divisjonsdirektør og leder for byggautomasjon i GK. 

- Vi er i front på dette området. Det er hyggelig med en bekreftelse fra en stor aktør som Statsbygg. Avtalen, som er den første og største av sitt slag i Norge og ­muligens i Skandinavia, er med på å sette standarden for slike systemer. 

Utvikler bransjeløsninger

Adm. direktør Rune Hardersen i GK Norge forteller at de har med seg PiscadaEntro og Webstep som teknologipartnere og underleverandører på prosjektet.  

- Statsbygg ønsker at det skal ­utvikles løsninger hele bransjen kan bruke. Kjernen er basert på GK Cloud. Dette er et skybasert styringssystem for bygninger, som gir forutsigbar, stabil og energiriktig drift. 

- Vi skal både være en pådriver for at smarte bygg skal bli enda ­smartere, og bidra til en bærekraftig fremtid. Sky­baserte digitale løsninger er en viktig del av løsningen for å skape et klimanøytralt samfunn. 

Digitalisert drift

Adm. direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg fremhever at den nye løsningen gir muligheter til å forenkle opplæring og oppfølging av de tekniske anleggene i bygningene.  

- Det åpner også for å bruke maskinlæring i nye funksjoner. Data innsamlet i større deler av bygningsmassen kan blant annet brukes til å redusere energiforbruket og forutse vedlikeholdsbehov. Dette er et viktig skritt mot en mer moderne, effektiv og digitalisert drift. 

Naviled
Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
TXXI
ANNONSE
Armaturer LEDVANCE
ANNONSE
Easycalc