Dobler omsetningen på solenergi

NYHETER - I fjor installerte vi rundt 80 prosent flere solcellepaneler enn i 2018. Vi regner med å doble dette i år.
mandag 24 februar 2020
STØRST I NORGE. Sollecelle­spesialisten har blant annet levert solceller til nye lageret til Rema 1000 på Vinterbro utenfor Oslo. Årsproduksjonen på 1 800 000 KWh tilsvarer energiforbruket til 120 eneboliger. Dette er det største solcelleanlegget i Norge

I 2019 importerte vi rundt 50 000 solceller med en samlet effekt på 14 MW. Omsetningen, som i fjor landet på 120 millioner kroner, ser i år ut til å øke til 250 millioner kroner, sier daglig leder Carl C. Strømberg i Solcellespesialisten.

Han forteller at importen av solceller til Norge ble doblet i 2019.

- I år kan det bli enda en dobling.

- Solcellespesialisten har levert solcelle­paneler til kjente prosjekter som Torp IT, Rema 1000 distribunal Sandnes, det nye lageret til REMA 1000 på Vinterbro utenfor Oslo, Asko Storcash Buskerud og Powerhouse i Trondheim.

Tjente penger i januar
Mens de skiglade kanskje vil klage over en snøfattig januarmåned på Østlandet i år, gleder Strømberg seg over snømangelen.

- Vanligvis viser regnskapet blodrøde tall i januar. I år har vi levert og installert solceller hele tiden, og tjent penger.

- Vi vokser primært i næringsmarkedet. Samtidig leverer og installerer vi solcelleanlegg til eneboliger, hytter og offgrid. Dette gjelder også mange spesialpro­sjekter der solcellene er bygningsintegrerte, eksempelvis i fasaden.

- Ofte er vi underentreprenør til elentreprenører som ikke selv leverer og installerer solcelleanlegg. Vi er en litt spesiell elentreprenør, siden vi stort sett retter oss mot solcellemarkedet. Selv om vi leverer en og annen hovedtavle, går grensesnittet vårt i de fleste tilfellene ved vekselretteren.

- Mye av salget kommer fra rammeavtalene vi har med de store kraft­selskapene som selger solcelleanlegg.

Strømberg fastslår at tempoet i markedet krever flere ansatte.

- Vi trenger 15 elektrikere, 15 snekkere og fem ingeniører. I 2014 var vi to ansatte. Nå er vi 90. At 26 av disse er sivilingeniører og ingeniører, viser at vi har et fagtungt miljø.

Starter egen produksjon
- I verdikjeden for bygningsintegrerte solceller er det mange amatørmessige leverandører. Derfor skal vi produsere solcellene selv. Sammen med tre partnere er vi i ferd med å starte en egen fabrikk i Elverum. Testproduksjonen starter i løpet av februar i år. Samtidig som vi får ønsket kvalitet på solcellene, vil det også gjøre mye for CO2-avtrykket vårt.

- Samtidig er vi opptatt av kostnadene på installasjonene. Et anlegg i et næringsbygg koster kun tredjedelen av et anlegg i en enebolig. Kostnadene for eneboliger må ned på et helt annet nivå. Prisen på solcellepanelene utgjør kun 20 prosent av totalkostnaden. De andre kostnadene må ned.

Vil ut i Europa
- Med unntak av noen leveranser i Sverige, opererer Solcelle­spesialisten kun i Norge. Målsettingen er å etablere oss i utlandet. For tiden skjer det så mye hjemme at vi vil bruke alle ressurser på å få en stabil situasjon her, før vi ser ut over grensene.

- Vi kan konkurrere bra på pris i flere europeiske land. I eksempelvis Frankrike er solcelleanlegg veldig dyre. Også i Sverige er det dyrere å installere solcelleanlegg, fordi de har flere ledd i prosessen enn i Norge.

Ønsker mer oppfølging fra myndighetene
- Du har tidligere påpekt at det er mange useriøse aktører i solcellemarkedet. Hva er status nå?

- Selv om det er blitt bedre, er det problematisk at mange ikke har nødvendig byggteknisk kompetanse. De kjenner ikke kravene i plan- og bygningsloven. Det blir installert mange anlegg som ikke vil tåle snømengden regelverket krever. Disse aktørene vil kanskje forsvinne ut av markedet når reklamasjonene kommer. Installerer et slikt selskap et anlegg på et næringsbygg, og snøen ødelegger installasjonen, får de et erstatningskrav som kan føre til konkurs.

- Hvordan er oppfølgingen fra myndighetene?

- Selv om det ble utført mange kontroller i 2019, har de ikke nok oppmerksomhet på det som virkelig betyr noe for sikkerheten. En del av avvikene er detaljer som egentlig ikke har den store betydningen. Dessuten er det på tide at Direktoratet for byggkvalitet (Dibk) kommer på banen. De gjør ingenting når det gjelder solcelleanlegg. 

Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden