NYHETER

Elbransjen og forsikrings­selskap advarer

NYHETER I elinstallasjonsbransjen i Hordaland omsetter useriøse aktører for nærmere 600 millioner kroner i året.
torsdag 24 januar 2019
SETTER PÅ FLOMLYSET. Daglig leder Helge M. Andersen (t.v.) i BKK Elsikkerhet, adm. direktør André Teigen i Thunestvedt, regionsjef Morten Mjeldheim i Nelfo Bergen og Omegn og forebyggelsesekspert Øyvind Diesen Setnes i Tryg Forsikring setter flomlys på elkrim og svart arbeid. Foto: Arvid Steen

Bransjen og forsikringsselskap frykter for liv og helse for dem som bruker svart arbeidskraft.

BKK Elsikkerhet, Thunestvedt, Tryg Forsikring og Nelfo Bergen og Omegn er alvorlig bekymret for brannsikkerheten.

- Kanskje vi har vært for dårlige til å informere om farene og ­konsekvensene. Sammen skal vi iverksette tiltak for å begrense bruken av svart arbeid. Mål­settingen er blant annet å gjennomføre en informasjonskampanje, sier region­sjef Morten Mjeldheim i Nelfo Bergen og Omegn.

- Vi vil sette søkelyset på hvordan vi kan gjøre livet tryggere for vestlendingene. Det er på tide å gjøre noe før liv går tapt på grunn av ulovlig utførte elektroinstallasjoner.

Kan stenge strømmen
BKK Elsikkerhet, som utfører myndighetspålagte kontroller, har god oversikt over elsikkerheten hos private og bedrifter.

- Blir det avdekket alvorlige feil i det elektriske anlegget har vi ulike reaksjonsmidler. Å stenge strømmen kan få alvorlige konsekvenser. Selv om det ikke skjer ofte, gjør vi det om det er fare for liv og helse, sier daglig leder Helge M. Andersen.

Han er skremt over omfanget og de alvorlige funnene de har avdekket.

- Vi kaller dette elkrim, og bruker større ressurser for å avsløre slike aktører.

- Det er nok flere årsaker til slike installasjoner. En av dem er enkel tilgang til billig elektromateriell. Det gjør terskelen lavere for folk til å få ufaglærte til å gjøre jobben.

- Det siste året har vi stoppet ulovlig elektroarbeid for drøyt 100 millioner kroner i Bergen og Hordaland. Det sier seg selv at mørketallene er enorme. Vi har ikke mulighet til å sjekke alle. Frykten er at morgendagens brannårsak er feil i det elektriske anlegget utført av useriøse aktører.

- BKK samarbeider også med A-krim Hordaland, som består av skatteetaten, kemneren, NAV, politiet og arbeidstilsynet.

- De siste årene har vi økt intensiteten. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) åpner for at vi kan bruke mer ressurser på dette arbeidet. Vi avdekker stadig flere aktører som ikke følger lover og forskrifter. Med økt satsing håper vi å stoppe enda flere.

Livsfarlig å ikke bruke fagfolk
Andersen får støtte av adm. direktør André Teigen i Thunestvedt, som er den største elinstallatøren i Hordaland.

- Jeg tror mange heller prioriterer å spare noen kroner enn å bruke fagfolk. Årlig omsetter useriøse aktører for 300-600 millioner kroner i Hordaland. Jeg tror ikke alle skjønner alvoret med å tukle med det elektriske anlegget. Våre montører ser mange brannfarlige installasjoner. Det folk sparer på å bruke svart arbeidskraft, kan fort bli en økonomisk ruin når huset brenner ned. I alvorlige tilfeller kan liv gå tapt.

Bekymret
Også forsikringsbransjen er klar over at omfanget av svart arbeid i elektrobransjen øker. Det bekymrer forebyggelsesekspert Øyvind Diesen Setnes i Tryg forsikring.

- Vi er glade for at elektrobransjen i Bergen og Hordaland vil informere om dette. Her skal vi bidra.

Seriøse skal jakte på kriminelle
Mjeldheim sier at medlemmene må være enda mer på hugget for å stoppe useriøse aktører.

- Selv om de ikke skal ”leke politi” på byggeplassene, har vi bedt dem om å være på vakt, og rapportere mistanker om svart arbeid. Tilbakemeldingene er at de ønsker å være med på å stoppe kriminell virksomhet på arbeidsplassene. Det handler også om å bygge fagstolthet. Det er ikke ”ok” å bruke svart arbeidskraft.

Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden