En ny lyshverdag skjerper konsentrasjonen til elevene

NYHETER - Både elever og lærere er svært godt fornøyde med Tuneable White-belysningen.
onsdag 12 februar 2020
AMFIBELYSNING. Den nedhengte og
dråpeformede pendelarmaturen
Consido i håndblåst glass lyser opp
amfiet på Fusa Ungdomsskole

Vi har store forhåpninger om at lysarmaturene fra SG Armaturen vil bidra til å skjerpe konsentrasjonen og prestasjonene til våre 180 elever, sier undervisnings­inspektør Arild Matland på Fusa Ungdomsskole i Hordaland.

- Den nye belysningen er som natt og dag sammenliknet med de gamle lysstoffrørene. Tunable White kan justeres etter den naturlige døgnrytmen, spesielt i mørketiden. Lyset kan enkelt tilpasses læresituasjonen i klasserommet eller sosiale happeninger. Vi er opptatt av forskningen som gjøres på hvordan lys påvirker læringen. Ifølge internasjonale rapporter påvirker lyset læringseffekten.

- Vi begynner å se positive effekter av den nye belysningen. Blant annet håper vi at det kan hjelpe elever og lærere som har hodepine.

Totalleveranse
Elinstallatør Rune Åsmul i Fusa Elektro forteller at selskapet har gjennomført en totalleveranse på svak- og sterkstrøm på ungdomsskolen, som belysning, brannalarm, lydanlegg, tavler og SD-anlegg.

- Tunable White er installert i klasserom, lærerrom, grupperom og kontorer. Vi har testet samme belysning på et lokalt sykehjem med gode resultater. Derfor hadde vi gode referanser da vi anbefalte denne løsningen til Fusa kommune.

- I rommene på skolen er det montert et brukervennlig bryterpanel med fire trykknapper for lys, to for å justere lysstyrken og to for å endre fargetemperaturen. Disse betjenes kun av lærerne.

- For tiden er vi i gang med å renovere en tilstøtende samfunnshall, der skolen bruker andre etasje i bygget. Her installerer vi standard LED-armaturer fra SG Armaturen.

Enkelt brukergrensesnitt
Prosjektleder Rune Slettebakken i Celsius Teknikk, som utvikler byggautomatiseringsløsninger, opplyser at de sammen med SG Armaturen har utviklet et enkelt brukergrensesnitt til Tunable White.

- I klasserom og lærerværelser på Fusa ungdomsskole er det montert Dali-styrte armaturer med bevegelsesfølere, som styrer lyset fra et brukervennlig bryterrele. Etter 30 minutter uten bevegelse slukkes lyset i rommet.

Fra varmhvitt til kaldhvitt
Prosjektingeniør Roy Hauge i SG Armaturen forklarer at med Tunable White kan fargetemperaturen endres fra varmhvitt til kaldhvitt.

- Et varmt og avslappende lys på morgenen gir en myk start på dagen. Et kaldt lys på dagen trigger oppmerksomheten og øker produktivitet. Elevene kan også ”roes” med en varmere belysning i klasserommet. Tuneable White øker konsentrasjonen og motivasjonen hos elevene.

- På Fusa Ungdomsskole er det installert flere typer armaturer, blant annet panelet DiLED. Det nedhengte panelet Facet II lyser opp arbeidsrommene til lærerne, mens den nedhengte og dråpeformede pendelen Consido i håndblåst glass er montert i amfiet.

- Etter hvert blir Tunable White standard. Mange konsulenter ser et stort vekstpotensial med dette belysningssystemet, sier Hauge, som fremhever at SG Armaturen sammen med Osram har utviklet en 1 fase dimmer tilpasset Tunable White.

- Dette gjør det enklere å etterligne sollys og skape best mulig lysforhold innendørs. 

Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden