NYHETER

Endrer teknologikurs

NYHETER - Økende etterspørsel etter lysstyringssystemer gjør at vi setter helt ny kurs.
tirsdag 10 april 2018
- På Light+Building i år skal vi vise
”asset tracking”, ”heat mapping” og
”gesture controll”, sier konsernsjef
Rune Marthinussen i Glamox. 
FOTO: GLAMOX

I fremtiden vil kundene ikke være fornøyde før de kan kontrollere energiforbruket knyttet til belysning ned til siste kWh, sier konsernsjef Rune Marthinussen i Glamox.

- Lysstyring gir også andre fordeler enn å redusere energiforbruket. I dag satses det mye på belysningsløsninger basert på forskning knyttet til hvordan lys påvirker mennesker biologisk. Dette kan forbedre arbeidsmiljøet.

- Belysning som etterligner egenskapene til dagslys, såkalt Human Centric Lighting (HCL), kan påvirke den menneskelige døgnrytmen og hjelpe brukerne til å holde seg våkne og være oppmerksomme gjennom dagen.

- En annen grunn til at vi gjør radikale endringer i forretningsmodellen er tingenes internett (Internet of Things). Dette har gjort belysningsanlegget til en potensiell base for teknologiske nyvinninger som gjelder langt mer enn lys.

- Blant løsningene vi skal demonstrere på Light+Building i Frankfurt i mars er ”asset tracking”, innendørs posisjonering og ”heat mapping”. Felles for disse teknologiene er at de er basert på Bluetooth-sendere og sensorer i lysarmaturene.

- Dette har vi vært på markedet med en stund. En av årsakene til at vi får gode tilbakemeldinger er at vi tar fullt systemansvar. Med så mye ny teknologi er det viktig for kundene å unngå å bli en kasteball mellom ulike leverandører om noe går galt.

- En annen teknologi vi forsker på er lysstyring med håndbebevegelser, ”gesture controll”. Blir bruken av infrarøde sensorer for å kommunisere med belysningen godt mottatt, kan håndbevegelser brukes for å kontrollere armaturene, i stedet for paneler og brytere. På Light+Building får de besøkende prøve denne løsningen i en egen installasjon.

- Vi er spente på hvordan folk vil samhandle med den nye teknologien. Selv om overgangen til LED-lyskilder har vært banebrytende for belysningsbransjen, vil de teknologiske sprangene vi ser nå få enda større betydning.

Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19