NYHETER

Europas grønneste datasenter

NYHETER Med ABB-teknologi planlegger Lefdal Mine Datacenter å bli Europas største og grønneste datasenter.
mandag 6 august 2018
I den nedlagte gruven mellom Måløy og
Nordfjordeid ligger Lefdal Mine
Datacenter

Det er bygd 150 meter inne i en tidligere gruve mellom Måløy og Nordfjordeid. Datasenteret, som drives med fornybar, kortreist kraft, kjøles med sjøvann fra fjorden utenfor.

At datasenteret ligger under overflatenivået eliminerer behovet for omfattende, høykapasitets pumper for å løfte sjøvann til varmevekslerne. Resultatet er at datasenteret har en krafteffektivitetsfaktor (Power Usage Effectiveness) på 1,08-1,15 for serverrack på 5 kW. Det er blant de grønneste i verden med en energireduksjon på 30-40 prosent sammenlignet med tradisjonelle datasentre.

- Kjøling er kritisk fordi serverne gir store mengder varme. Siden vannkjøling er så effektivt kan containerne med servere kjøre inntil 50 kW kraft. Med tradisjonell luftkjøling ligger tallet på sju-åtte kW, sier Mats Andersson, Marketing Director i Lefdal Mine Datacenter.

ABB i Skien har bygget et mellomspenningsnettverk basert på SafePlus for å distribuere kraftmengdene i datasenteret. Et desentralisert nødstrømsystem (ups) fra selskapet er integrert i kraftløsningen for å håndtere eventuelle strømbrudd. Ved strømbrudd sparker UPS-ene i gang strømforsyningen på et par millisekunder inntil reservegeneratorene kommer i gang.

Fullt utbygget vil Lefdal Mine Datacenter trenge en energiforsyning på 200 MW.

Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19