NYHETER

Får egen teststasjon

NYHETER Fra høsten kan elektrikere i Østfold øve på sluttkontroll hos Opplæringskontoret for elektrofag Nelfo Østfold i Sarpsborg.
torsdag 4 oktober 2018
BYGGER TESTANLEGG. Knut Arne Rådal,
faglig leder ved Opplæringskontoret for
elektrofag Nelfo Østfold, prøver testan-
legget på Expo. På bildet blir han
assistert av HiØ-studentene Magne
Johansen og Magnus Borgen. 
Foto: Laila Sandvold Macdonald

Testanlegget er prosjektert og utviklet av studenter ved Fagskolen og Høgskolen (HIØ) i Østfold.

Foreløpig er kun programdelen ferdig. Den fysiske teststasjonen er fortsatt under bygging ved lokalene til opplæringskontoret. Den blir en liten leilighet på 20 m2, med stue, kjøkken, soverom, bad og gang.

Studentsamarbeid
- Det var alle medie­oppslagene om farlige elanlegg den siste tiden som trigget behovet for et treningssystem, forteller Magnus Borgen, Sander Berg og Magne Johansen. I vår var de avgangsstudenter ved HiØ. I sommer presenterte de løsningen på Expo ved Høgskolen i Østfold. De tre høgskolestudentene har programmert systemet, mens en gruppe på fem fagskolestudenter har prosjektert.

- I første omgang er testanlegget lagt opp for sluttkontroll. Vi kan vel kalle det en sluttkontrollstasjon. Fagskolestudentene prosjekterte 43 vanlige feil ved sluttkontroll. 40 av disse er lagt inn. Anlegget kan ha flere feil samtidig, forteller Magnus Borgen.

- Systemet har en webside som grensesnitt. Websiden kommuniserer med en database, som knytter grensesnittet mot en PLS. Vi valgte et webgrensesnittet fordi det er fleksibelt, og enkelt å tilpasse og videreutvikle. Tanken er at løsningen skal videreutvikles av nye avgangsstudenter. Det er kun fantasien som setter grenser for påbygging. Anlegget kan knyttes mot overvåkingssystem, velferdssystem, solcelleanlegg og smarthusløsninger.

Fikk bekreftet tanker og ideer
Tom Erik Kjøniksen, faglærer elektro, og student Runar Strand, som til daglig er ansatt i Elsjekk, forteller at bak prosjekteringen er det lagt mye og grundig research.

- Vi besøkte blant annet testanlegget på Hunderfossen nord for Lillehammer. Det retter seg i hovedsak mot elever fra videregående skole, forteller Strand.

- De har hatt mange av de samme tankene og ideene som oss. Vi fikk også høre om problematikken de har vært gjennom. Blant annet understreket de at alle målinger skal gjøres i spenningsløst anlegg. Testanlegget i Sarpsborg skal kobles til en relativt stor trafo. Det er svært viktig å passe på at det ikke oppstår farlige feilsituasjoner i anlegget.

Skal aldri bli ferdig
Knut Arne Rådal, faglig leder ved Opplæringskontoret for elektrofag Nelfo Østfold, har mange ideer om hvordan systemet kan videreutvikles, og nye feil som kan programmeres inn.

- Eksempelvis å legge inn mer avansert jordfeilproblematikk og koble til AMS og solcelleanlegg med lading og lagring. EMC og EMI er andre utfordringer. Her er nettanalyser og LED-drivere sentrale tema. Målsettingen er at systemet aldri skal bli ferdig.

- Løsningen kan også utvides med et brukergrensesnitt, der kandidatene kan svare på spørsmål. Med dette programmet vil det være mulig å kjøre digitale eksamener. Vi ser frem til å sette anlegget i drift og samle erfaring.

- Vi kjører første sluttkontroll i testanlegget til høsten, forteller Rådal, som håper dette er et konsept som vil bre seg over hele landet.

- Slike teststasjoner burde Nelfo ha ved alle sine opplæringskontorer.

Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga