NYHETER

Første kvinnelige gullvinner

NYHETER Telekommunikasjons­montørlærling Tora Kristine Holen i Eltelnetworks sin avdeling i Oslo tok utfordringen på strak arm da hun ble spurt om å ta kvalifiseringsprøven for yrkes-NM.
mandag 19 november 2018
HISTORISK GULL.
Lærling Tora Kristine Holen er den første
kvinnelige norgesmesteren i
telekommunikasjon 
©Fotograf John Petter Reinertsen

I slutten av oktober ble hun den første kvinnelige norgesmesteren i telekommunikasjon.

Jørgen Andreas Mo, som ble slått ut i den andre kvalifiseringsrunden til elektriker-NM i fjor, tok gull i år.

- Én måtte bli den første. Tilfeldigvis ble det meg, sier Holen.

Gullvinneren avslører at hun ikke hadde trent veldig mye før mesterskapet. Hun hadde bestemt seg for å stille opp, og se hvordan det gikk.

- Jeg var uforberedt på at det var så mye å gjøre. Det var stort tidspress. En av de største utfordringene var å beholde konsentrasjonen med så mye publikum rundt meg. Fiber, som utgjorde en betydelig del av oppgaven, har jeg arbeidet mye med. Det er nok det jeg er best på.

- Hvordan føles det å være på yrkeslandslaget?

- Det er en god følelse å vite at jeg er god nok. Det blir spennende å reise til Russland og WorldSkills. Samtidig er det litt press. Jeg må nok øve en del frem til det. Jeg håper å få rigget meg til på opplæringskontoret. Nå vet jeg itt mer om hvordan konkurransene foregår, og har fått tips om hvordan jeg bør trene.

- Hva liker du best å arbeide med?

- Fiber er mest gøy. Jeg trives best på store prosjekter, der jeg alltid har noe å gjøre. Det verste er å vente. Jeg liker rett og slett best å arbeide hele tiden.

Vil ha flere kvinner i elektrofaget
­Avdelingsleder Helge Josten i Eltelnet­works avdeling Oslo, drift og leveranse håper gullmedaljen inspirerer andre kvinner til å søke seg til faget.

- Av Eltelnetworks sine mer enn 1 100 ansatte er det ti prosent kvinner. Tre av 40 lærlinger er jenter. Derfor ønsker vi flere kvinner. Det hadde også vært flott om kvinner med flerkulturell bakgrunn søkte. Dette yrket krever nøyaktighet. Her er jentene ofte bedre enn guttene. De trenger heller ikke være redde for tunge løft. Dette yrket dreier seg i stor grad om ”finmekanikk” og varierte arbeidsoppgaver. Vi arbeider mye mot bedriftsmarkedet, der det går i fiber. Kobber er på vei ut.

Josten forteller at dette var første gang Eltelnetworks i Oslo hadde med en deltaker i yrkes-NM.

- Det har ikke vært lett å få noen til å melde seg på. Tora Kristine Holen tenkte derimot kun noen sekunder før hun sa ja.

- De fleste av lærlingene i Oslo kommer til bedriftene via opplæringskontoret. Mesteparten av lærlingene som blir tatt inn hos Eltelnetworks, har tidligere vært utplassert hos bedriften mens de var elever på videregående. Opplæringskontoret for tele, data og elektro (OTDE) har fulgt opp både bedriften og Holen veldig godt under oppkjøringen mot finalen.

Håper flere vil melde seg på
- Holen har et snaut år med trening før hun reiser til Yrkes-VM i Kazan i Russland i august neste år. Det skal ikke bli noe problem å få fri for å trene. Dessuten får hun alt hun trenger av verktøy og materiell.

- Blir det en ekstra innsats for å få flere til å melde seg på til yrkes-NM neste år?

- Det vil vi nok gjøre. Selv om deltakeren i år har lagt listen nokså høyt, bør det være en god inspirasjon for de som kommer etter.
 

Blir heftig med VM
Norgesmester Jørgen Andreas Mo i elektrikerfaget synes ikke oppgaven var så krevende.

- Tiden var den største utfordringen. Installasjonen inneholdt både KNX og PLS, med programmering. Vi hadde 21 timer på oss. Ingen rakk å bli helt ferdig.

Mo tok fagbrevet i mars i år. Da var han lærling i Tussa Installasjon. Det var også dette selskapet han representerte i NM. I dag arbeider han som trainee hos CERN i Sveits.

- Tussa installasjon har vært suverene til å stille opp. De har sørget for alt jeg trengte av både verktøy og materiell.

- Hva er bakgrunnen for at du begynte med konkurranser?

- Dette er gøy. Jeg hadde nok ikke kommet dit jeg er, ellers. Du kommer ikke langt uten interesse for faget. Dessuten ble det reklamert mye for yrkes-NM i oppgaveportalen på VG3, samtidig som opplæringskontoret i Møre og Romsdal var veldig på hugget. De ringte rundt og oppfordret oss til å melde oss på.

- Hvordan føles det å være på yrkeslandslaget?

- Det blir heftig med VM. Flere av landene tar ut sine deltakere fra jobb et halvt år i forveien, slik at de kan forberede seg på fulltid. Jeg er i dialog med arbeidsgiver om å få noe fri. Uansett blir det en del sene kvelder og en god del helgejobbing for å bli klar for konkurransen.

- Hva liker du best å arbeide med?

- Jeg er glad i automatisering. Selv om det er helt greit å trekke kabel, er det å pønske ut hvordan komponenter skal styres et hakk opp.

Godt etablert lærebedrift i ryggen
Avdelingsleder Arvid Stokke i Tussa Installasjon sier det først og fremst er Jørgen Andreas Mo som skal ha æren for gullmedaljen.

- Samtidig er han er et bevis på at vi har klart å skape et godt læremiljø for lærlingene våre.

- Moe er den første deltakeren vi har hatt i yrkes-NM. Det er positivt å ha en norgesmester. Det har blant annet gitt oss litt blest i lokalavisen. Dette inspirerer til å forsøke å få med kandidater til senere mesterskap.

- Vi har vært lærebedrift i mange år. Av rundt 90 ansatte fordelt på to avdelinger, er 19 lærlinger. Av disse er 18 elektrikerlærlinger. Den nittende er tavlebyggerlærling, som er den første vi tar inn på dette fagområdet.

- Selv om vi også har hatt lærlinger på telekom, satser vi først og fremst på elektrikerlærlinger. Hvert år tar vi inn tre-fire nye.

- Vi samarbeider tett med den videre­gående skolen om utplasserings­elever. Dette er en fin måte å bli kjent med elevene på. Det øker sjansen deres for å få en læreplass.

Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga