NYHETER

Finner energityver

NYHETER Sammen med Grønn Byggallianse jakter Undervisningsbygg på energityver i skolebyggene i Oslo.
fredag 21 desember 2018
Marthe Bjerkåsholmen og Rita N. Barkholm i Undervisningsbygg leter etter energityver i Fyrstikkalleen skole i Oslo. Foto: Benedicte Nylund

I følge Grønn Byggallianse viser beregninger at energimengden som brukes unødvendig, nesten tilsvarer full etterisolering av byggene. Disse energityvene må tas.

Energiledelseskoordinator Rita N. Barkholm i Undervisningsbygg sier at målsettingen med energiriktig drift er å ikke bruke mer energi enn det som faktisk trengs. Hun ser en klar fordel med å lete etter energityver på skolene.

- Ofte blir energiforbruket i byggene overvåket digitalt fra pc-en. Derfor er det veldig nyttig å dra på skolene for å se energityvene i praksis. Dessverre finner vi alt for mange energityver. Dette kan være tilsynelatende ufarlige driftsavvik som over tid medfører stort energibruk og høye kostnader for leietaker.

- En vanlig energityv er ventilasjonssystemer. Disse går hele natten, selv om bygget er tomt. Det samme gjelder lys og oppvarming av rom. Dette kan skyldes mangelfulle eller defekte følere og manglende kalenderfunksjoner i SD- og automatiseringsanleggene.

- Varmegjenvinnere kan stå stille, pumper kan være ødelagt og i enkelte tilfeller står snøsmelteanlegg på, selv om det ikke er frost.

God drift
Årets skole for energityvjakten hos Undervisningsbygg var Fyrstikkalleen i bydel Gamle Oslo. Barkholm og kollegaene tok en runde i bygget for å sjekke status i varmesentral og tekniske rom. Hun var fornøyd med det hun så.

- Denne gangen fant vi ikke mange tyver. Det betyr at Fyrstikk­alleen skole driftes godt. Driftsteknikerne passer godt på.

For syvende år på rad ble ”Fang Energityven” gjennomført av Grønn Byggallianse, der medlemmene på nattestid i oktober og november leter etter energityver.

Malmbergs
Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden