Fortsatt engasjert etter 65 år

NYHETER Han begynte i læra i en liten elinstallatørbedrift i 1954. Sekstifem år senere er åttiåringen Ivar Jørgensen seniorrådgiver i det som er et konsern med 650 ansatte.
mandag 3 juni 2019
80-ÅRING PÅ JOBB. Ivar Jørgensen trives
fortsatt med å gå på jobb.
 Foto: Ida-Marie Magnussen

- Læreplass ble løsningen etter at jeg var ferdig med folke- og framhaldsskolen. Jeg vokste opp på en liten øy utenfor Bodø. Familien hadde ikke økonomi til å sende meg utenbys for å gå på gymnas.

- Broren min, som hadde arbeidet en del for han som startet Elektro AS i Bodø i 1946, hjalp meg å få læreplass der.

Tok over småbedrift
Dermed var karrieregrunnlaget lagt. Han tok fagprøven i 1958. Deretter ble det ingeniørutdanning ved Narvik tekniske høgskole, som det het da.

- Etter å ha avtjent verneplikten fikk jeg ingeniørjobb i Bodø elektriske byrå. Her ble jeg til 1966. Da fikk jeg tilbud om ingeniørjobb og medeierskap i Elektro Bodø. Etter at den gjenlevende av de to grunnleggerne av bedriften gikk av i 1983, ble jeg største aksjonær og daglig leder.

- Hvor stor var bedriften da du tok over?

- Vi var rundt 20 ansatte. Medeieren min var fornøyd med den størrelsen. Jeg ønsket å utvikle virksomheten. Derfor har vi kjørt en bevisst strategi om vekst gjennom fusjoner og oppkjøp. I dag består Elektro Gruppen av 18 sel­skaper, med totalt 650 ansatte. Vi tilbyr en komplett teknisk portefølje, med både elektro, ventilasjon og rør.

Lang innsats i Nelfo
Jørgensen har også vært aktiv i foreningssammenheng. 

- I perioden 1983-89 var jeg hovedstyrerepresentant i Nelfo. Deretter var jeg med i Arbeidsgiverutvalget til et stykke inn på 1990-tallet. Jeg var også med på å starte Tekniske entreprenørers landsforening, Telfo, som senere ble Norsk Teknologi.

Sønnen overtok. Jørgensen har fire barn. Mens tre av dem har valgt andre karriereveier, overtok fjerdemann, Einar, som konsernsjef i 2015.

Selv om Ivar Jørgensen leverte fra seg roret for fire år siden, og har overført de fleste aksjene til sine barn, har han definitivt ikke pensjonert seg. Han er fortsatt medeier i selskapet, med styreverv i flere av selskapene i gruppen.

- Selv om jeg har en friere rolle, har jeg stort sett vært på kontoret daglig i årene etter at jeg sluttet som konsernsjef. Jeg synes det er positivt og interessant å få være med på det som skjer. Samtidig må jeg innrømme at det er greit å slippe å sitte og regne på anbud etter vanlig arbeidstid. Jeg liker fortsatt veldig godt å være med og tilrettelegge for oppkjøp.

- Hva er det som får deg til å fortsette, når du kunne gått av med pensjon for flere år siden?

- Det er nok først og fremst det gode miljøet. Dessuten setter jeg pris på å ha kontakt med kunder jeg har et veldig godt forhold til. Min største interesse er kunderelasjoner og tilrettelegging for fusjoner.

Varsler nedtrapping
Tiende april i år fylte Jørgensen åtti år. Det stopper han ikke.

- Etter hvert kommer jeg trolig til å ta det litt roligere. Jeg kommer nok ikke til å være på kontoret hver dag. Det blir først og fremst styremøter.

- Hvor lenge skal du jobbe?

- Jeg er heldig som har god helse og er i god form. Jeg kommer til å fortsette så lenge jeg er i form til det, og nok i større grad til å ta en dag av gangen. 

Downlight
Partnere
Elektro importören
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Namron
ANNONSE
Nelfoskolen webinar