Gir sykdommen et ansikt

NYHETER Fredrick Haugen vet hva det vil si å slite med spille­avhengighet. I håp om å hjelpe andre forteller han sin historie.
tirsdag 17 november 2020
110 000 SPILLEAVHENGIGE. Ifølge senior-
rådgiver Jarle Wangen i Akan har rundt
110 000 norske arbeidstakere et pengespill-
problem. Hver uke får de henvendelser
som gjelder dette 

Det startet med oddsprat i garderoben på fotballbanen. Avhengigheten skulle senere føre til en sekssifret spillegjeld og dyp depresjon.  
Haugen hadde spilt en stund uten altfor store pengetap, da han en dag på høsten 2017 fikk en brutal øyeåpner i postkassen.  

- Først da oppfattet jeg hvor mye jeg hadde tapt. Det var et stort sjokk. At jeg hadde spilt bort et sekssifret beløp de tre siste månedene hadde jeg ikke tenkt over. Jeg hadde kun forholdt meg til enkeltbeløpene. Fakturaen var på 350 000 kroner. 

- I det øyeblikket innså jeg at jeg ikke kunne klare å vinne spillegjelden min tilbake ved å fortsette spillingen. 

Deretter fulgte en periode der han holdt problemet skjult for familie, venner og kolleger. Haugen beskriver hvordan fakturaen sendte ham inn i et stort mørke. 

Vurderte selvmord

- Jeg slet med depresjon og angst, og overbeviste meg selv om at jeg ikke var verdt noe. Under en biltur i november 2017 var jeg nær ved å ta mitt eget liv.  

- Jeg stoppet i en busslomme for å hente meg inn. Da bestemte jeg meg for å fortelle alt til mine nærmeste. 

Ekteskapet overlevde

Samtalen med kona kom likevel først i januar året etter. Da hun konfronterte ham med sine mistanker, fortalte han alt. 

- Etter den samtalen var jeg forberedt på å bli enslig. Hun gjorde det klart at jeg var verdt så mye mer enn pengene jeg skyldte.  

Haugen oppsøkte fastlegen og fortalte om sin spilleavhengighet. Legen viste ham til Distriktspsykiatrisk senter. Der fikk han beskjed om at de ikke kunne hjelpe. 
Det var også tøft å være en av dem som måtte gå i forbindelse med nedbemanning i selskapet der han arbeidet. Også etter at boblen sprakk var det tunge dager.   

- Et googlesøk førte meg heldigvis til et lavterskeltilbud, der jeg fikk hjelpen jeg trengte. Det første jeg gjorde var å sperre tilgangen til spillkontoene. Samtidig bestemte jeg meg for å stenge denne døren for alltid. Jeg skal aldri spille igjen.  

Søk hjelp tidlig

For å betale spillegjelden valgte Haugen og kona å refinansiere huslånet. Han er nøye med å minne seg selv på at beløpet ikke er ute av verden av den grunn.  

- Vi betaler fortsatt på gjelden. Selv om det ikke føles helt greit, får vi til slutt betalt den. 

I dag har Haugen vært spillefri i tre år, og arbeidet som elektriker i to år. Han har også startet et eget selskap der han driver kompetanseformidling om spilleavhengighet, blant annet med foredrag og fagsamlinger.  

- Jeg vil gjerne ha spilleavhengighet inn i HMS-håndbøkene.  

- Hvilket råd vil du gi til andre som sliter med spilleproblemer? 

- Husk at det alltid er noen som er glad i deg, selv om du har gjort noe dumt. Søk hjelp så tidlig som mulig, og vær ærlig. Da jeg endelig fortalte kona mi sannheten, forsvant hundre kilo fra skuldrene mine. 

Må sette mer lys på spilleavhengighet

Seniorrådgiver Jarle Wangen i Akan opplyser at rundt 110 000 norske arbeidstakere har et pengespillproblem.  

- Dette er et underkommunisert folkehelseproblem. Hver uke får vi minst to henvendelser. Før de ringer har problemet ofte vokst dem over hodet. Den ansatte fungerer ikke i jobben, har milliongjeld og familien er i oppløsning.  

- Det er en risiko med spilleavhengighet som det er spesielt viktig å være oppmerksom på. Den spillavhengige kan bli drevet til å stjele eller gjøre underslag. Det skal en sterk vilje til for å forstå hvorfor vedkommende gjør dette.  

- Bedriftene burde oppfatte varslene tidligere. Selv om ingen kan forvente at de skal være eksperter, må de være obs når de merker at folk endrer oppførsel. Spilleavhengighet kan slå ut både på humør, tilstedeværelse og arbeidsutførelse. Det gjelder å ha et åpent blikk, og en kultur for å ta grep så snart det er mistanke om slike problemer. 

Bedre føre var

Wangen er opptatt av at bedriftene har en bevissthet om spilleavhengighet, og at de gjør det de kan for å forebygge. 

- De bør utarbeide en klar strategi rundt avhengighetsproblematikk. Store selskaper bruker dette som et viktig verktøy. Vi tror mange flere burde gjøre det. Hver måned har hjemmesidene våre 20000 visninger. Det tolker vi slik at flere kanskje søker råd om hvordan de kan lage seg slike verktøy.  

- Hva kan Akan hjelpe bedriftene med om de har en ansatt med spilleavhengighet? 

- Når bedriftene ringer oss er de gjerne i en fase der de famler i blinde, og ikke vet hvor de skal begynne. Her har vi god oversikt. Fagmiljøet på spilleavhengighet i Norge er så lite at alle kjenner hverandre. Vi kan raskt vurdere hvor vi skal vise dem videre for å få eksperthjelp. Akan kan veilede dem gjennom hele prosessen.  

Mer enn 50 000 med diagnose

Wangen forteller at Verdens helseorganisasjon (WHO) kategoriserer spilleavhengighet som en sykdom med egen diagnose.  

- Det finnes god forskning på spilleavhengighet i Norge. En befolkningsstudie fra Universitetet i Bergen avdeling Spillforsk viser at 55 000 nordmenn har diagnosen spilleavhengighet.  

- Vi må heller ikke glemme de som ikke har en diagnose, men som har store problemer på grunn av pengespill. 

- Studien viser at 90 000-100 000 personer har så alvorlige problemer at det går ut over jobb, økonomi og familie. 300 000-400 000 har hatt problemer med spill, uten å ha utviklet avhengighet.  

- Det var disse tallene vi tok utgangspunkt i da Akan i samarbeid med UiB stipulerte at 110 000 arbeidstakere har spilleavhengighetsproblemer. Med alle nærstående som blir berørt, kan dette trygt tredobles.  

Flyttet til nettet

Spillproblematikken har endret seg betydelig siden spillautomatenes tid. Det var enklere å peke på problemet så lenge vi kunne se folk stå foran automatene og spille. Det var en tydeligere sårbarhetsstruktur. I dag er alt flyttet til internett. Alle går med en liten spillautomat i lommen. Tilgjengeligheten til pengespillene er total. Alle spillselskaper har spill som er tilpasset smartmobiler. 

Voksende kvinneandel

- Hvordan er kjønnsfordelingen blant de som sliter med spilleavhengighet? 

- Av de som søker behandling er 65 prosent menn og 35 prosent kvinner. Andelen kvinner vokser. Dessuten tror vi menn i større grad søker hjelp enn kvinner.  

- Mange spillselskaper målretter både spill og reklamekampanjer spesifikt mot kvinner. Det er først og fremst de utenlandske aktørene som gjør dette. De er ikke underlagt norske lover og regler. 

Ta den nødvendige samtalen

- Hvordan bør en leder forholde seg ved mistanke om spilleavhengighet? 

- Vi snakker for ofte om folk, i stedet for å snakke med den det gjelder. Inviter den ansatte til en samtale. Pek på hvilke problemer hans eller hennes spilling skaper for bedriften. Tilby hjelp i prosessen med å komme ut av problemene. Vær ærlig, ikke gå rundt grøten.  

Klart skille mellom gaming og pengespill

Wangen skiller mellom spilleavhengighet og gaming-avhengighet.  

- Hittil har ikke sistnevnte vært en diagnose. Fra 2021 får denne avhengigheten diagnosen Internet Gaming Disorder. IGD er ofte symptom på underliggende problemer. Gjerne helt andre faktorer enn spillingen i seg selv.

Ajax Led
Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Namron twistline