Gjenbrukte Nissan Leaf-batteri i hver bolig

NYHETER - Vi var den første boligutvikleren i Norge som installerte solceller på tak og fasader. Med gjenbrukte Nissan Leaf-batterier tar vi denne utviklingen enda et steg, sier Marie Therese Haukeland i Heldal Eiendom.
fredag 2 oktober 2020
Batterilagringsløsningen Xstorage Home skal
installeres i alle de 15 leilighetene i Skjold Stall 

- Mens nybyggsalget stoppet for mange da koronatiltakene ble innført, har vi solgt fem boliger på fire uker for til sammen 36 millioner. Bruk av ny teknologi har vært utslagsgivende. 

- Med boligprosjektet Skjold Stall bygger vi om en historisk stall til 15 moderne miljøboliger med solcellepaneler, smarthus­løsninger og batterier med intelligent styring. 

- Den smarte batteriløsningen kjøper automatisk strøm når prisene er lave. Den lagrede strømmen blir brukt når prisene er høye. Dette vil både redusere strømregningen og bidra til å dempe belastningen på strømnettet. 

Batterisystemet er levert av Eaton, som samarbeider med Nissan om gjenbruk av elbil-batterier. Når de har mistet 20 prosent av kapasiteten, passer de ikke lenger til bilkjøring. Batteriene blir da sendt til Eaton som tester og gjenbruker battericellene. 

- Dette er et strålende eksempel på sirkulærøkonomi og smart styring av energi, sier adm. direktør Jon Helsingeng i Eaton Norge. 

- Samtidig som Norge elektrifiseres i rekordtempo, gir det også utfordringer. I flere områder er kapasiteten i strømnettet for liten til å ta unna ”rushet” når mange bruker mye strøm på samme tidspunkt. 

- Intelligent strømstyring med energilagringsteknologi er en bedre og mer kostnadseffektiv løsning enn å bygge ut strømnettet. Det jevner både ut strømforbruket og eliminerer forbrukstoppene. Teknologien kan redusere de enorme kostnadene med å bygge ut strømnettet. I Norge er vårt batterisystem blant annet installert på Bislett Stadion, kjøpesenteret Jærhagen i Rogaland og hos sameiet Solvang i Stavanger. 

Det mest innovative 

Jan Kristoffer Sletteland i Eiendoms­megler Vest forteller at Skjold Stall er det mest innovative boligprosjektet de er involvert i. 

- Intelligente batterier, smarthusløsninger og solceller, kombinert med bærekraftige materialer og bevaring av historiske kvaliteter gjør dette til et unikt prosjekt. Den dyreste leiligheten ble solgt med en kvadratmeterpris på 100 000 kroner. Gjennomsnittet i området er 70 000 kroner, sier megleren, som har solgt åtte boliger i prosjektet. 

- Boligkjøpere blir stadig mer opptatt av bærekraftige løsninger. Derfor kommer det flere slike nybyggprosjekter med miljøvennlige løsninger. 

Skjold Stall skal være ferdig i oktober 2020. 

Ajax Led
Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
TXXI
ANNONSE
Easycalc