NYHETER

Grenseløse muligheter med LED-striper

NYHETER LED-striper gir mange nye muligheter. Stort sett er det kun fantasien som setter grenser for hva de kan brukes til, fastslår markedssjef Kitty Marie Folsland i Nortronic.
fredag 1 juni 2018
”SKRIK”.
Med LED-Neon er det eksempelvis mulig
å få ”Skrik” i alternerende farger. 
Foto: Laila Sandvold Macdonald

Sammen med prosjektleder Kathrine Strømsnes viser hun Elmagasinet rundt i selskapets nye showrom på Kolbotn like utenfor Oslo. Nesten all belysningen er basert på lineær LED (LED-striper med tilbehør). Her finnes alt fra kjøkkenbelysning til baderomsbelysning og dekorativ belysning. Til og med ”maleriene” på veggene er basert på LED-striper.

Kan lage nesten hva som helst. Mest iøynefallende er etterligningen av Edvard Munchs ”Skrik”, som er laget med LED Neon F10.

- Den store fordelen med LED Neon er at den gir et helt diffust lys. Dessuten er den svært fleksibel, forteller Folsland.

- ”Skrik” er laget ved å frese spor i basisplaten. Deretter felles LED-Neon ned i sporene, med kablene ut på baksiden. LED Neon kan brukes til dekorativ belysning på fasader, i tunneler og parker. Slik belysning passer også i fuktige omgivelser, eksempelvis i nærheten av salt- eller klorvann. Her blir det brukt kapslingsgrad IP68 og ekstra fuktsperre i kabeltilførslen. Nortronic har bant annet levert slik belysning til Sørenga sjøbad i Oslo.

- Hvordan fikk dere ideen til LED-utgaven av ”Skrik”?

- Vi fikk en forespørsel fra en kunde om effektbelysning til en lengre vegtunnel. For å bedre sikkerheten ønsket de lyseffekter som kunne bryte opp strekningen med opplevelser. I det siste har vi fått flere forespørsler om effektbelysning av vegtunneler. Vi synes ”Skrik” er en morsom illustrasjon på hva som er mulig å lage.

LED-portrett
På vei til kaffebaren i showrommet henger et annet eksempel på belysning av bilder med LED-striper: Et kvinneportrett i svart-hvitt. Bildet er hentet fra iStock. Kunstneren er George Peters. 

- Dette bildet består av tre akryllag med LED montert i alle kanter. LED-stripene lyser innover i bildet. Bruk av LED-plater er helt nødvendig i slike løsninger. De gir en jevn lysfordeling, uten at diodene synes igjennom. LED-akryl er brukt i flere løsninger i showrommet, der vi ønsker en diffus, jevn og lys overflate. 

Baderom fylt med effekter
Også baderommet i showrommet er opplyst av LED-striper. Rommet har blant annet et kunstig takvindu og en kunstig ”utgang” til en veranda, laget med LED skilt-moduler. Modulene gir inntrykk av at dagslyset skinner inn i rommet. LED-lyskildene i modulene har linser som gjør at de lyser ekstra bredt. Veggbildet som viser verandaen, består av flere lag med spesialplater som er belyst med LED-striper i sidene. Badet har også en nisje med indirekte belysning.

Folsland forteller at showrommet er basert på løsninger Nortronic har sett hos sine leverandører.

- Samtidig har vi hentet inspirasjon fra prosjekter vi har levert. Mange ideer er også basert på forespørsler fra kunder. Hele showrommet viser bruksmuligheter for LED-striper og monteringstilbehør.

Stor frihet med monteringsmoduler
- I showrommet har vi også eksempler som kan lages med monteringsmoduler og LED-striper. Vi anbefaler at LED-striper monteres i slike moduler. Monteringsmodulene for stripe-LED som er brukt i showrommet, er laget i anodisert aluminium. De leveres i standardlengder på to meter. Det er mulig å kutte profilene og avdekningene, og montere de til armaturer i ønsket størrelse. Vi leverer også lengder på mer enn to meter. 

- Med utenpåliggende veggprofiler er det enkelt å skape en illusjon av høyere takhøyde. En dobbel vegg med LED-striper på innsiden kan også gi spennende dekorative effekter.

- I showrommet er det dessuten installert lysstyringsløsninger for endring av fargetemperatur og lysmengde på LED-stripene, såkalt tunable white. Det er enkelt få en dim to warm (Dim2Warm)-effekt, der både lysmengde og fargetemperatur endres samtidig når lyset dimmes. På samme måte som dimming av tradisjonelle lyskilder.

Voksende marked
- LED-striper kan også brukes til belysning av uteområder, sier Folsland, som peker på et bilde på veggen.

- Bildet er fra Rolfsbakken i Oslo, der vi har levert liniLED til uteområdene. En slik løsning gir nok lys til at det er behagelig og trygt å gå der, samtidig som det ikke kommer forstyrrende gatelys inn i leilighetene.

- Er LED-striper et marked i stor vekst?

- Ja. Vi får stadig flere slike forespørsler. Effekten av bilder fra spennende installasjoner sprer seg, blant annet på sosiale medier. Vi får mange henvendelser fra kunder som ønsker å skape tilsvarende effekter. 

Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19