Hønsehus lagrer solenergi på batteri

NYHETER I Øygarden utenfor Bergen har ti høner flyttet inn i sin nye bolig med varmekabler, solceller og batterilagring.
fredag 11 desember 2020
HØYTEKNOLOGISK HØNSEHUS. Med so-
lceller på taket, varmekabler og energi-
lagring har ti høner flyttet inn i sin nye
bolig, der det er minst 20 grader året rundt 

Det høyteknologiske hønsehuset er bygget av elleve ungdommer tilknyttet Dale Oen Stiftelsen, som arbeider for å dyrke karakter og mestringsfølelse hos barn og unge. 

Leder for Dale Oen Stiftelsen, Robin Dale Oen, er meget imponert. 

- Mange av ungdommene hadde aldri tatt i en hammer før. De brukte omtrent to måneder på byggingen. Å få være med på prosjekter fra start til slutt betyr mye for dem. Det er gøy at driften skjer med 100 prosent fornybar energi. 

Minst 20 grader

Hønsehuset har flere tekniske løsninger som gjør driften bærekraftig. Solcellepaneler på taket sørger for at det varmes opp av fornybar solenergi. På solfylte dager med mye energiproduksjon lagres overskuddet av solstrømmen på batterier. Det betyr at varmekablene kan hente lagret strøm på dager med mindre sol.  

- Kombinasjonen av solenergi og batteri sørger for at det alltid er minst 20 grader i hønsehuset. Det er tydelig at hønene trives. Allerede første natten ble det lagt egg. Det er ikke vanlig, sier Oen, som takker for all støtte til prosjektet. 

Samspill

En sentral bidragsyter i prosjektet er eiendomsselskapet Heldal Eiendom, som er blant de første til å bygge leiligheter som utnytter solenergi som lagres på gjenbrukte elbil-batterier fra Nissan Leaf. 

Daglig leder Marie Therese Haukeland mener at samspillet mellom fornybare energikilder og batterier blir viktigere i årene fremover. 

- Vi ønsket at hønsehuset skulle bli bærekraftig og fremtidsrettet. Dette er et eksempel på hva som er mulig med å kombinere produksjon av solenergi og batterier. 

Økt behov for lagring. Energiselskapet BKK har bidratt med solcellene. Batteriene har Dale Oen Stiftelsen fått gratis av Eaton, som spesialiserer seg på å styre energi. 

- Kombinasjonen av fornybare energikilder og batterier blir stadig vanligere. Med mer fornybar energiproduksjon øker også behovet for lagringsteknologi. Her er hønsehuset et fremtidsrettet og bærekraftig prosjekt. Vi er svært imponert over hva ungdommene og Dale Oen Stiftelsen har fått til, sier adm. direktør Jon Helsingeng i Eaton Norge. 

Vil du vite med om batterier, sjekk ut Nelfos samlesider

Vil du vite med om solstrøm, sjekk ut Nelfos samlesider

Naviled
Partnere
Elektro importören
Schneider Partnere
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Mitt Anbud