Jevn organisk vekst gjennom 26 år

NYHETER Lysteknikk startet som en liten elentreprenør i 1994.
tirsdag 20 oktober 2020
SIGNALBYGG. Lysteknikk har fått totalentreprisen på
elektro i Økern Portal i Oslo. Bygget blir et lande-
merke i en bydel i stor utvikling
©Fotograf John Petter Reinertsen 

Selskapet, som i dag har 125 ansatte, satser på datarom, sikkerhet, prosjekter og service. 

- Vi tilbyr også døgnvakt og elsjekk. Virksomheten har vokst jevnt siden starten for 26 år siden. Økningen har kun vært organisk, sier daglig leder Morten Haug. 

- Vi arbeider mye på store prosjekter, som i hovedsak er nybygg. Dessuten har vi en stor serviceavdeling som tar over etterarbeid og rammeavtaler når bygget står ferdig. Serviceavdelingen utfører også oppdrag på nybygg, men i mindre skala enn prosjektavdelingen.  

- Vi installerer også komplette datasentre. Her tilbyr vi mer enn det som regnes som tradisjonell elektro.  

Økern Portal

Lysteknikk har fått totalentreprisen på elektro i Økern Portal i Oslo. For tiden er dette det største prosjektet i sitt slag i hovedstaden. Bygget, som er eid av Oslo Pensjonsfond (OPF), blir et landemerke i en bydel i stor utvikling.  

På området, som har vært preget av lager og industri, utvikles det en helt ny bydel.  

Ifølge hjemmesidene til prosjektet vil rundt 75 000 innbyggere være bosatt i en radius på to kilometer fra Økern sentrum. Det er prosjektert 7 000 boliger. Rundt 2 000 av disse er allerede bygget. Av 960 000 m2 næringseiendom blir 800 000 m2 kontoreiendom. Totalt er det planlagt 160 000 m2 handelseiendom.  

Flere selskaper har flyttet til Økern etter at utbyggingen startet, blant annet Bymiljø­etaten i Oslo kommune, Securitas, Cowi, Aller, Dagbladet og Kuben Yrkes­arena. Økern blir sentrum i Hovinbyen, et område Oslo kommune har store planer for.   

Installasjonene i gang

- Økern Portal vil i hovedsak ha kontorarealer. I første etasje og på bakkeplan blir det restauranter og områder som er åpne for publikum, forteller Haug.  

Lysteknikk skal levere alt av elektro, inkludert svakstrøm. Dette gjelder også  innen- og utendørsbelysning, inkludert belysning til 50 000 m2 bygg. Innendørsbelysningen skal styres med et helt nytt smartlys-system fra Glamox, med trådløs kommunikasjon mellom armaturene. Her samarbeider vi med byggeier og Glamox om programvaren.  

- Vi skal også installere WiFi-nettverk i hele bygget. For strøm til arbeidsplassene legges det flatkabel i gulvet, slik at flere kontorplasser kan kobles opp mot hver kabel. Samtidig er vi i gang med alarm-, adgangs- og kameraovervåkingssystemene.  

- Noen etasjer begynner å bli ferdige. Installasjonene i kontorene til Telia, den største leietakeren, skal være ferdig før jul i år.  

- Utendørs skal vi blant annet installere effektbelysning for scene. Her skal det gjennomføres ulike arrangementer. Dette krever lysstyring på et avansert nivå.  

Regjeringskvartal og Construction City

Haug fastslår at Lysteknikk har nok å gjøre når Økern Portal er ferdig.  

- Blant annet er vi elentreprenør i samspillfasen for det nye regjeringskvartalet og høyblokka i Oslo. Dessen er vi samarbeidspartner til Construction City, den nye kunnskapsparken på Ulven i Oslo på minimum 85 000 m2. Den skal ha plass til 5 000 arbeidsplasser. 

Merker koronaeffekt

- Hvordan har koronakrisen påvirket virksomheten?  

- Den påvirker oss på ulike områder. De store byggeprosjektene går som normalt. Her er ikke avstand det samme problemet som det kan være andre steder. Vi merker litt mer brems i servicemarkedet. Som en stor aktør kan vi flytte ansatte mellom avdelingene. Dessuten har vi hatt mye fravær og flere som har vært i karantene.  

Haug forteller at de ikke har permittert ansatte. 

- Dette kan bli aktuelt. Det skal ikke mer til enn at et stort bygg blir stengt. Med mange ekstra hygienetiltak holder vi driften i gang. Å holde avstand og unngå større grupper var rutiner vi innførte fra første dag da koronakrisen kom. Hygiene- og smitteverntiltakene fortsetter så lenge det er nødvendig. Vi følger nøye med på retningslinjene fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. 

- Vil koronakrisen slå merkbart ut på økonomien? 

- Selv om vi nok vil merke et ­negativt utslag, kommer vi greit gjennom 2020. Med en god ordrereserve planlegger vi som normalt. Selv om vi ikke har en konkret vekststrategi, er vi rigget for å håndtere økningen som eventuelt kommer. 

 

Ajax Led
Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Namron twistline