KNX-europamesteren

NYHETER - I 2003 ble selskapet som er regjerende europamester i KNX etablert. Det startet med fordelingsmåling for boliger, forteller daglig leder Jo Jessen i Instell.
mandag 25 mai 2020
BESTE KNX-LØSNING. På KNX Awards i
Frankfurt i 2017 fikk Instell prisen for beste
europeiske løsning for Tromsø Helsehus 

Selskapet har fortsatt kontor og showrom i Nydalen i Oslo, der virksomheten startet med fem ansatte. Siden har det vært en jevn vekst. Selskapet har i dag 19 ansatte. I tillegg til hovedkontoret i Oslo har Instell distriktskontorer i Bergen, Porsgrunn, Steinkjer, Sandefjord og på Sundvollen.  

- Vi er totalleverandør av produkter og programvare til elektro- og automatiseringsbransjen. Vår tekniske avdeling med åtte ansatte, som bistår med programmering og idriftsettelse av prosjekter, håndterer også våre serviceavtaler.  

- Vi er dessuten godkjent som KNX Training Center. Samtidig tilbyr vi KNX- sertifiseringskurs og produktrettede workshops til våre kunder. Hovedsatsingsområdet er energieffektive løsninger til bolig- og næringsbygg. 

Heleid av de ansatte
Jessen, som startet i selskapet i 2005, er en av seks majoritetseiere. 
Instell er heleid av de ansatte. 
- Vi er svært stolte over at vi selv eier bedriften.
- Allerede i etableringsåret begynte Instell å levere KNX-løsninger. Dette er blitt en svært spesialisert del av virksomheten.  

- Vi leverer design-installasjonsmateriell, lys- og varmestyring og lydsystemer i boliger og hytter. Mest kjent er vi nok for KNX-løsninger til smarthus. Våre samarbeidspartnere og kunder har stor nytte av vår spisskompetanse.  

Regjerende europamester
- For to år siden leverte vi 
KNX-løsningene til Tromsø Helsehus. Dette har vært et drømmeprosjekt. Alt av signaler til velferdsteknologisystemet i bygget er basert på KNX-løsninger. 
- Helsehuset, som er på 5 000 m2, ble satt i drift på sensommeren 2017. Bygget kan betraktes som ett stort velferdsteknologisystem, der alt blir overvåket for at pasientene skal være trygge. 

- Prosjektet omfatter alt fra basisfunksjoner som det enkleste innen lys- og klimastyring, til svært avanserte applikasjoner. Det er installert rundt 1 500 KNX-produkter. Velferdsteknologisystemet henter verdier fra KNX-produkter som bevegelsessensorer, snorbrytere og vindu- og dørkontakter for å varsle om hendelser eller avvik.
- For dette prosjektet fikk vi prisen for beste europeiske løsning i 2017 på KNX Awards i Frankfurt.  

Nominert
- Til kåringen i år er vi nominert i kategorien “
Publicity” for god publisitet og spredning av KNX-systemet. Vi har flere store prosjekter i Longyearbyen og Ny Ålesund på Svalbard, som vi markedsfører som verdens nordligste KNX-anlegg.   
- Prisene i år skulle vært utdelt på Light+Building-messen i mars. På grunn av koronakrisen er den flyttet til slutten av september. Det betyr at vi er regjerende europamester noen måneder til.  
 

Ikke store korona-konsekvenser ennå
- Er dere påvirket av koronakrisen?
 
- Foreløpig ikke så mye. Vi følger selvfølgelig nøye med på det som skjer, og diskuterer hvordan vi skal forholde oss.  
- Det mest merkbare for oss er at kroneverdien er blitt så svak på grunn av korona­krisen kombinert med priskrigen på olje. Siden vi handler i euro og amerikanske dollar kjenner vi litt på den effekten. Dessuten er henvendelsene til vår tekniske avdeling noe redusert. Det henger nok sammen med at servicemarkedet er hardest rammet.  

- De fleste prosjektene går som normalt. Alle våre ansatte er i arbeid. Med dagens situasjonen har vi gode muligheter for å komme gjennom dette. 
- De fleste av oss arbeidet allerede på hjemmekontor før koronakrisen. De ansatte på distriktskontorene er vanligvis på kundebesøk eller arbeider hjemmefra. For oss har dette knapt vært en overgang. For å hindre fysisk kontakt har vi selvsagt innført rutiner for varelevering og henting. 

Står på
- Hvordan vil koronakrisen påvirke planer og budsjetter for 2020?
 
- I fjor hadde vi en omsetningsøkning på 30 prosent. Vi hadde planlagt for en litt mer moderat vekst i år. Med dagens situasjon er dette usikkert.  

- Det er fortsatt aktivitet i byggebransjen. Forhåpentligvis kommer det offentlige prosjekter, som vil bidra til å holde hjulene i gang. Vi står på for at vi fortsatt skal stå stødig når hverdagen kommer tilbake. 

Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden