NYHETER

Kan smart belysning hjelpe nattarbeidere?

NYHETER Forskere ved Institutt for samfunnspsykologi ved Psykologisk fakultet på Universitetet i Bergen gjennomfører en serie eksperimenter som simulerer nattarbeid for å teste hvordan ulike belysningsscenarier kan påvirke søvn og ytelse.
onsdag 17 januar 2018
Universitetet i Bergen tester om smart
belysning kan gjøre det lettere å arbeide
om natten. Foto: Glamox

- Vi håper å få ny kunnskap om hvordan lysforholdene kan tilrettelegges slik at det blir lettere å tilpasse seg nattarbeid. Dette er viktig med tanke på de mange dokumenterte, negative konsekvensene av skiftarbeid i forbindelse med ytelse, sikkerhet og helse, sier professor Ståle Pallesen.

Prosjektet består av en serie på tre eksperimentelle, laboratoriebaserte simulasjonsstudier av skiftarbeid. Søvnen evalueres både subjektivt og objektivt, ytelsen testes og våkenhetsfunksjoner måles med objektive metoder.

Det satt opp ni arbeidsplasser i et rom som er belyst av takmonterte LED-armaturer som kan justeres for å gi lys med varierende intensitet (lux-nivå) og fargetemperatur (grader kelvin). Armaturene er levert av Glamox.

- 34 studenter fra universitetet deltar i den første nattskiftsimuleringen. Vår hypotese er at nattskiftarbeidere som kan arbeide i omgivelser med høyintensivt lys, eller i lys med høy fargetemperatur, vil være mer våken og yte bedre under slike simulerte nattskift. De vil også sove bedre når nattskiftet er over, men kan få større problemer med å tilpasse seg til et vanlig søvnmønster når de går tilbake til en dagorientert rytme, forklarer Pallesen.

Blir testet
I den første studien vil studentene arbeide i lys med en fargetemperatur på 4 000 K som veksler mellom to oppsett, et med lysintensitet på 1 000 lux og et med 100 lux. Studentene blir testet under og etter eksperimentene, blant annet fysiske målinger som kroppstemperatur og hjerterytme, i tillegg til kognitive og mentale tester. De vil også føre søvndagbok.

De to siste eksperimentene tar for seg andre lysbetingelser med hensyn til intensitet og fargetemperatur.

Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19