NYHETER

Klesvask for mindre enn 1 krone

NYHETER I en spørreundersøkelse TNS Gallup har gjort for Statnett er det kun 13 prosent som svarer riktig på hvor mye koster det å kjøre en klesvask på 60 grader.
mandag 9 oktober 2017
Å kjøre en klesvask på 60 grader koster
mindre enn 1 krone. Foto: Colourbox

Riktig svar er mindre enn en krone. 
- Jeg tror folk tipper feil fordi vaskemaskinen bråker og stadig må settes i gang og tømmes. Da er det lett å tro at den også bruker mer strøm enn den faktisk gjør. Selv om panelovner bruker mye mer strøm, gjør de ikke så mye av seg. Det er lett å undervurdere hvor mye energi de bruker, sier spesialrådgiver Jan Bråten i Statnett.
- Når strømregningene likevel kan bli høye, skyldes det at vi, i motsetning til mange andre land, bruker elektrisitet til oppvarming. Panelovner og varmekabler står ofte på hele vinterhalvåret. De fleste andre elektriske apparater bruker bare småtterier i forhold. 
Kommunikasjonsrådgiver Daniel Milford Flathagen i Enova opplyser at 75 prosent av strømmen går til å varme hus og vann. 
- Belysning står for ti prosent. 15 prosent går til teknisk utstyr, herunder hvitevarer, TV og andre apparater.

Effektive maskiner
 - Å vaske klær og å bruke andre elektriske apparater blir billigere og billigere. Hvitevarer er blitt mer energieffektive. Spesielt etter krav fra EU om energimerking av hvitevarer har utviklingen av strømgjerrige apparater skutt fart.
- Mens tørketromler tidligere blåste overskuddsvarmen rett ut, resirkulerer de nå mye av varmen og bruker dermed mindre energi. Det forskes også på vaskemaskiner som kan bruke mikrovibrasjoner til å vaske like bra, med lavere temperatur.
Mange av deltakerne i undersøkelsen innrømmer at kunnskapen deres er lav. Eksempel vet ni prosent at det koster tre kroner å lade mobilen hver dag i ett år. Nær halvparten tror det koster hundre ganger mer. Det er også få som vet hva prisen er for å steke pizza, lage kapselkaffe eller lade laptopen. Å steke en pizza hver dag i ett år koster 235 kroner. De som lager en kopp kapselkaffe hver dag i ett år må betale 100 kroner, mens prislappen for å bruke en pc to-tre timer hver dag i 12 måneder er på 15 kroner.

Partnere
Partnerlogo
Stanse fabrikken
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga