NYHETER

Klimaendringene må løses elektrisk

NYHETER - Elbransjen kan både redde verden og tjene penger på det, fastslo Jens Ulltveit-Moe på åpningsseminaret på Eliaden.
tirsdag 29 mai 2018
Jens Ulltveit-Moe er en miljøengasjert
investor. Foto: Laila Sandvold Macdonald

Ulltveit-Moe var inntil relativt nylig en stor aktør og investor innen oljerettet virksomhet. Han fortalte at han så dette som fremtiden, inntil han begynte å lese seg opp på fakta om klimaendringene.
- Da ble jeg veldig skremt, sa miljøinvestoren, som pekte på utfordringene klimaendringene allerede har skapt.

- I fremtiden vil blant annet strømmen av klimaflyktninger øke.
- Klimaendringer og tørke var bakgrunn for krigen i Syria. Dette er den første krigen som startet på denne måten. Slike kriger vil det trolig komme flere av.
Flyttet investeringene fra fossilt til grønt
Ulltveit-Moe har solgt har seg helt ut av oljebransjen, og investert tungt i fornybar energi, spesielt solenergi. Som eier av Sønnico har han også gått inn i elbransjen.
- Endringer vil ikke skje før folk blir skikkelig skremt. Til gjengjeld vil det da trolig skje raskt. Elbransjen sitter midt i fatet av mulighetene dette åpner for. Elbransjen er nøkkelen til det grønne skiftet.

Tegnet vanskelig vei fremover
Fredrik Reinfeldt, tidligere statsminister i Sverige, tegnet et utfordrende geopolitisk verdensbilde. Han fastslo at ikke alle landene vil nå sine utslippsmål.

- EU har allerede passert sitt utslippsmål på 20 prosent, samtidig som de er på riktig vei også når det gjelder 20-prosentmålene for energieffektivitet og fornybarandel. Det betyr at det blir stadig mer begrenset hva EU kan bidra med i den globale sammenhengen. Hva som skjer i store land som Kina og USA, og spesielt utviklingen i Afrika, blir avgjørende.
Reinfeldt beskrev også en stor utfordring i at nasjonalistiske strømninger brer om seg, som blant annet i Storbritannia, USA og Italia. Disse strømningene er viktige hindre for det globale samarbeidet som er nødvendig for å løse klimautfordringene.
På spørsmål fra konferansier Tore Strandskog om muligheten for å løse problemene, svarte Reinfeldt likevel at det er håp.
- Vi kommer til å klare dette.

Malmbergs
Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden