Kvanteteknologi skal gjøre Norge klar for ny datarevolusjon

NYHETER SINTEF, NTNU og Universitetet i Oslo har etablert det første kompetansesenteret for kvanteteknologi i Norge, Quantum Computing.
fredag 12 mars 2021
Det pågår et verdenskappløp for å
utvikle kvantedata­maskiner 
Foto: Shutterstock/NTB 

13 forskere fra de tre institusjonene skal være tilknyttet senteret, som skal ledes av forsker Franz Fuchs i avdeling for matematikk og kybernetikk i SINTEF Digital. Satsingen har status som Gemini-senter. Det betyr at faggruppene skal bygge et synlig og godt kompetansemiljø på kvanteteknologi, og etablere kontakt med verdensledende forskere og industrielle partnere. 

- Norge ligger lysår bak resten av verden. Derfor haster det å komme à jour, sier Fuchs 

For tiden pågår et verdenskappløp for å utvikle kvante­datamaskiner. Innen fem år tror forskere at disse kan løse langt mer kompliserte oppgaver enn de klassiske data­maskinene. Store aktører som IBM, Google, Intel og ­Honeywell er med på utviklingen. Verden ruster seg for det som anses for å være den neste store teknologirevolusjonen. 

- Målsettingen med senteret er ikke å bygge en egen kvantedatamaskin. Vi skal utvikle programvare som gjør Norge i stand til å bruke teknologien når kvantedatamaskinene er utviklet. Her skal vi på sikt skal bli verdensledende, sier Fuchs. 

Han trekker frem nøyaktig kartlegging av kapasiteten til en flyplass som et eksempel på logistikkutfordringer en kvantedatamaskin kan løse. 

Naviled
Partnere
Elektro importören
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Namron
ANNONSE
Nelfoskolen webinar