NYHETER

Lager komponenter av havplast

NYHETER - Havplasten må inn i en sirkulærøkonomi. Målsettingen er å få det første havplast­produktet på markedet i år, sier Kjetil Ulving-Tufte, VP Strategi & Business Develop­ment i Schneider Electric Norge.
fredag 8 mars 2019
SATSER PÅ HAVPLAST. Elko-fabrikken på
Åmot skal lage elektroprodukter av
havplast

- Komponentene blir laget på Elko-fabrikken på Åmot i Buskerud, som produserer 50 000 stikkontakter i døgnet. Deler av denne produksjonen bør bli del av en sirkulær økonomi.

Startet med surfing
Ulving-Tufte forteller at han fikk ideen mens han surfet i Hoddevika på Stad for halvannet år siden.

- Det var veldig trist å se all plasten i vannet og på stranda. Heldigvis hadde lokale krefter startet innsamlingsaksjoner. Store mengder lå på land. Da slo det meg at plasten må kunne gjenbrukes. Ikke kun sendes til forbrenning.

- Ideen ble ytterligere forsterket da jeg besøkte Elko-fabrikken. Jeg tenkte at det må være både miljømessig og økonomisk lønnsomt å ta i bruk gjenvunnet plast i produksjonen.

- Vi undersøkte hva som finnes av slike ressurser, og mulighetene for å få tak i plasten. Slik kom vi i kontakt med Nordic Ocean Watch og SALT, som blant annet kjører et innsamlingsprogram på vegne av Miljødirektoratet som de kaller ”Fishing for Litter”. De samler inn plast på Vestlandet og i Lofoten. Her har vi fått litt plast.

- Foreløpig er det ikke noe etablert apparat for dette. Vi har også brukt ganske mye tid på å finne noen som kan samle, sortere og kverne plasten til pellets. Til slutt fant vi en bedrift som lager pellets av mange ulike avfallstyper, og som også kan håndtere havplast.

Enkle produkter
Ulving-Tufte forteller at testingen av materialene startet i mars 2018.

- Vi foretok flere prøvestøpinger der vi brukte en blanding av garn og tauverk fra havet omgjort til pellets. I en av testene brukte vi hundre prosent havplast. Det fungerte strålende. Gjenbruksplasten trengte kun halvparten så lang tid på å tørke som den vi vanligvis bruker. Det kan gi en stor besparelse i produksjonen.

- Nå gjelder det å finne ut hvilke produkter vi kan lage av hundre prosent havplast, og hvilke dette materialet ikke egner seg like godt for. Et tonn med havplast kommer fra Måløy en av de nærmeste dagene. Dette skal vi bruke til å teste videre på flere produkter.

- Vi har startet med de enkleste produktene. De som ikke må oppfylle de strengeste funksjons- og sikkerhetskravene. Slike produkter kan eksempelvis være midlertidige lokk for veggbokser, som blir kastet etter bruk, og boremaler for boring i gips.

- På litt lengre sikt er målsettingen å integrere havplast i produksjonen av stikkontakter, dimmere og brytere. Det er her de store volumene er. 

Sannsynligvis først
- Finnes det tilsvarende prosjekter andre steder?

- Vi kjenner ikke til andre som gjør dette. Heller ikke internt i Schneider Electric sine globale lokasjoner. Vi ønsker at flest mulig blir med på å skape denne sirkulærøkonomien. Derfor kommer vi til å være veldig åpne om alt vi finner ut gjennom testene vi er i gang med.

Ulving-Tufte fremhever at sortering er utfordrende i videreutviklingen av en sirkulær plastøkonomi.

- Et godt plastprodukt krever god sortering. Dette er både tidkrevende og dyrt. Derfor prøver vi å få Norsk Gjenvinning og andre store aktører i denne bransjen til å bli med. Slik kan vi skape en komplett næringskjede og slutte sirkelen for havplast som sirkulær økonomi.

- Vi håper arbeidet vårt kan gi ringvirkninger både til konkurrenter i egen og andre bransjer. Havplasten er en ressurs som er verdt noe. Gjenvinningsprodukter kan bli et viktig bidrag til å løse et stort miljøproblem.

Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga