Leverte belysning til diplom

NYHETER - Vi leverer bokstavelig talt kilometervis med lysarmaturer til det nye sykehuset i Tønsberg.
mandag 2 mars 2020
SYKEHUSBELYSNING. Glamox har levert
både ordinære kontorarmaturer,
menneskeorientert belysning, armaturer
levert i lengder og utendørsbelysning til
Tønsberg sykehus. 
Foto: Halvor Gudim

Dette gjelder alt fra ordinære kontorarmaturer til menneskeorientert belysning og armaturer levert i lengder, forteller salgssjef Anders Bru i Glamox.

Byggeprosjektet i Tønsberg omfatter et psykiatribygg og et somatikkbygg.

Menneskeorientert lys og sansehager. Psykiatribygget, som ble ferdigstilt i månedsskiftet mai-juni i fjor, fikk diplom ved utdelingen av Lysprisen 2019. Bygget fikk utmerkelsen for bruken av menneskeorientert belysning (HCL) ved en av sengepostene.

- HCL skal etterligne lyset. Det vil si å bruke ulike lysnivåer og fargetemperaturer av hvitt lys i løpet av dagen. Selv om dette ikke opprinnelig var prosjektert, var utbygger svært lydhør da vi foreslo det. Vi har fått tilbakemeldinger om at de allerede ser en merkbar effekt av lyset.

- Glamox var en av tre lysleverandører på psykiatribygget. Vi leverte lys til møterom, deler av sengerom, kontorer og kjøkken, i tillegg til alt lys utendørs. I bygget er det også flere sansehager vi har levert belysningen til.

- Bortsett fra den menneskeorienterte belysningen er det ikke spesialløsninger i psykiatribygget. Resten er standardprodukter. Både uten- og innendørsbelysningen er DALI-styrt.

- Multiconsult er ansvarlig for lys­designen for begge sykehusbyggene. Det var også de som sendte prosjektet inn til Norsk Lyspris. Selve lysdesignen ble prisbelønt på LIT Awards.

Skreddersydd armatur
Bru opplyser at leveransen til somatikkbygget, som skal være ferdig i 2021, pågår nå.

- Det er her kilometerlengdene med armaturer kommer inn i bildet.

- Vi har skreddersydd en løsning for korridoren. Her er det en metahimling i metall. For å få plass til andre tekniske installasjoner måtte vi tilpasse armaturen for en lavere byggehøyde.

- Her leverer vi en sammenhengende armatur, med en totallengde på 3,2 kilometer. Den blir produsert ved vår egen fabrikk i Estland. Bortsett fra denne spesialarmaturen skal vi stort sett levere standardprodukter til somatikkbygget. Her skal det ikke installeres menneskeorientert belysning.

- Mesteparten av utendørsbelysningen ble levert i forbindelse med psykiatri­bygget. Det som gjenstår er noe belysning til bygningskroppen, adkomstveier og sykkelparkering.

Lang levetid
Til somatikkbygget skal vi levere 3 752 armaturer. Fellesnevneren er høyeffektive armaturer med teknisk levetid på 100 000 timer. Levetiden er spesielt viktig på sykehus. Selv om lyset blir dimmet på natten, står blant annet korridorbelysningen på døgnet rundt. Da er lang levetid avgjørende. Det lønner seg å investere litt ekstra for å øke levetiden.

- 50 000 timer tilsvarer 5,7 år. Belysning med en levetid på 100 000 timer koster litt mer. Til gjengjeld har den en teknisk levetid på mer enn 11 år.

- Er sykehusbygg et viktig marked for Glamox?

- Samtidig som mange prosjekter i gang, er flere under planlegging. Slike bygg er et stort og viktig marked for oss. 

Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden