NYHETER

Livskraftig jubilant

NYHETER Det startet med én mann og en sykkel i 1957. Med 19 ansatte er Myre Elektro Teknikk i dag en av de største elinstallatør­bedriftene i Midt-Troms.
fredag 20 april 2018
OVERTOK SOM 24-ÅRING. Daglig leder
Per-Otto Myre overtok ledelsen av
bedriften som 24-åring i 1985. 
Foto: Arne Ivar Hanssen

Mannen på sykkelen var elinstallatør Henry Myre. Lageret var i kjelleren hjemme.

Siden han ikke hadde kjøpetillatelse til bil, måtte den unge bedriftseieren laste alt på sykkelen. Rørbuntene han slengte over skulderen kunne veie 50-60 kilo. Søknaden om bil til bruk i jobben ble avslått. En klage til samferdselsdepartementet måtte til før han fikk ja. I 1958 reiste han fra Sørreisa til Narvik og hentet bedriftens første bil.

Henry Myre, som i dag er 89 år gammel, holdt det gående med installasjonsarbeid til 2001.

- Markedet vårt er primært Midt-Troms. Sørreisa, som ligger midt mellom Tromsø og Harstad, er den største industriregionen i Troms fylke, forteller Per-Otto Myre. Han er sønn av grunnleggeren, og daglig leder i en av de eldste bedriftene i Sørreisa. 

Tidlig skifte
Per-Otto Myre gikk ikke rett inn i farens bedrift da han avsluttet niårig skole. Etter ingeniørutdanning fikk han jobb i Statoil i Bergen. Planen var å arbeide en stund i oljebransjen før han tok over familiebedriften.

Slik ble det ikke. Da faren ble enkemann i 1984 reiste sønnen hjem til Sørreisa for å støtte faren i en svært tung tid. 24 år gammel tok han over driften i 1985. Det ble en viktig milepæl i bedriften.

Enkeltpersonforetaket Henry Myre ble omgjort til aksjeselskapet Myre Elektro Teknikk. Da Per-Otto Myre startet i bedriften var den årlige omsetningen på fire millioner kroner. I dag er den på rundt 100 millioner.

- I mange tiår har forsvaret vært den største motoren i dette området. Både Hæren og Luftforsvaret er solid etablert her. Det har gitt mye arbeid for oss, både direkte og indirekte, sier Per-Otto Myre.

- Dette er også en region i vekst når det gjelder industri. Fiskeri er en stor næring, som gir store byggeprosjekter. Vi satser ikke kun på store prosjekter. Vi er store på varmepumper, samtidig som vi utfører en god del serviceelektro. Ingen jobb er for liten. Stort sett er heller ingen jobb for stor.

Helikopterbase
Blant de større prosjektene vi har gjennomført er elinstallasjoner på Bardufoss helikopterbase. Her var vi underentreprenør for PEAB Bjørn Bygg på kontorfløyene og den nye hangaren.

Prosjektleder Alf Edvart Sørfosbog i Forsvarsbygg forteller at de tekniske installasjonene er en svært viktig del av bygningene på helikopterbasen.

- Her er det mange teknisk kompliserte anlegg, med avanserte grensesnitt mellom fagområdene. Mange styringssystemer skal snakke sammen, alt fra solavskjerming og varme til lys og ventilasjon. Det meste av belysningen er LED.

- Det er strenge krav og mål for energiforbruket i bygningene. Kontorfløyen er bygget etter mål om energiklasse A, mens den nye hangaren har energiklasse B. Byggeprosjektet, som har et totalareal på 9 000 m2, ble ferdigstilt i 2016.

Lærebedrift
Myre forteller at de fleste av de ansatte i Myre Elektro Teknikk startet karrieren som lærlinger i bedriften.

- Til enhver tid har vi 1-2 lærlinger. De fleste blir i bedriften etter bestått fagprøve.

- Jeg pleier å si at vi har 18-19 ansatte. En som egentlig er pensjonist hjelper oss når det trengs. Han har arbeidet i bedriften i 53 år.

- Det tyder på at de ansatte trives godt?

- Vi har lite utskifting av ansatte. Også sykefraværet er veldig lavt. Vi er veldig opptatt av HMS-spørsmål, og at de ansatte skal ha det bra på jobben. På morgenmøtene følger vi spesielt opp HMS-temaer. Vi snakker blant annet om bruk av verneutstyr, å ta vare på hverandre og ta hensyn til hverandres individuelle grenser. Det må være lov å si nei når folk kjenner på slike grenser, eksempelvis når det gjelder arbeid i høyden.

Litt stille marked
- Hvordan vurderer dere markedsutviklingen?
- Selv om det for tiden er litt stille, er alle montørene i arbeid. Vi er i innspurten med 108 leiligheter som PEAB bygger for Forsvaret på Bardufoss. Dette oppdraget skal være ferdig i april. Utover året er det lite i ordreboka. Det er prosjekter å regne på. Målsettingen er å holde alle i arbeid. På 60 år har vi ennå ikke permittert noen. Vi tror vi skal unngå dette, selv om konkurransen er tøff. Vi har tapt anbudskonkurranser med en margin på 10 000 kroner.

- Selskapet har kapasitet til å legge inn anbud på litt større prosjekter. Samtidig er det en utfordring å sørge for at alle har arbeid til til enhver tid.

Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19