Lovendring får fart på digital boligdokumentasjon

NYHETER - Gjennom et samarbeid med Boligmappa skal vi gjøre dokumentasjonen enklere og tryggere for norske boligeiere, sier kjedeleder Tom Erik Eie i Elfag.
mandag 11 mai 2020
Ifølge en undersøkelse YouGov har
gjennomført for Elfag svarer 21 prosent
at de har gjennomført elektrisk arbeid i
boligen selv, mens åtte prosent
innrømmer å ha bestilt elektriker og
betalt svart  
©Fotograf John Petter Reinertsen 

- I januar 2021 er den nye Avhendingsloven ventet å tre i kraft. Den plasserer mer ansvar på den som selger bolig, og gjør dokumentasjon viktigere enn noen gang. Det er ikke lenger lovlig å selge en bolig ”som den er”.  

- En ny undersøkelse YouGov har gjennomført for oss viser at sju av ti boligeiere mangler helt eller delvis oversikt over elektrisk arbeid som er gjennomført i boligen. Kun halvparten har kontroll på dokumentasjonen. 

Markeds- og kommunikasjonssjef Eirik Vigeland i Boligmappa sier at medlemsbedriftene i Elfag skal legge inn dokumentasjon i Boligmappa på alt arbeid som gjennomføres.  

- Dette gir boligeieren automatisk tilgang og full kontroll. Målsettingen er at hele håndverksbransjen skal ta i bruk systemet. Dette kan erstatte gamle boligpermer med papir, redusere svart arbeid og bidra til en tryggere bolighandel.  

Skjulte feil for minst seks milliarder kroner
 Med den nye avhendingsloven er det ikke lenger lov å selge 
boligen ”som den er”. Selger får automatisk ansvar for feil som koster mer enn 10 000 kroner. 
YouGov-undersøkelsen viser at 600?000 norske boligeiere tror det finnes slike skader i boligene for mer enn seks milliarder kroner. 

- Med tydelige lovkrav til dokumentasjon og ansvar, kan også risikoen for brann og skader på grunn av arbeid som er utført av ikke-kvalifiserte elektrikere reduseres, sier Eie. 

I undersøkelsen svarer 21 prosent at de har gjennomført elektrisk arbeid i boligen selv, mens 19 prosent mener de har svært god eller god kunnskap om utførelse av elektrisk arbeid. Åtte prosent innrømmer å ha bestilt elektriker og betalt svart. 

Kun registrerte virksomheter.
­Vigeland fremhever at kun registrerte virksomheter får lov til å dokumentere arbeidet sitt i Boligmappa.
 

Elinstallatørene må være registrert i Elvirksomhetsregisteret, ha et godkjent AS, positiv soliditet og være registrert i Proff.no. Slik digitaliserer vi vekk svart arbeid. • 

Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden