Lys for hele mennesket

NYHETER Mye inneliv påvirker helse og velvære for mennesker. Lysprodusenten Signify har utviklet et lyssystem som skal gi mer energi og bedre helse.
mandag 14 september 2020
NATURLIGE LYSSCENER. Lyssystemet 
NatureConnect skal skape lys-
scener basert på naturlige opplevelser.
Målsettingen er å gi folk mer energi og bedre
helse 
Illustrasjon: Signify 

- Dette er essensielt i dagens kontormiljøer. Vi er en innendørsgenerasjon i en verden som alltid er online. I snitt tilbringer folk mer enn 90 prosent av tiden sin innendørs, sier Christina Tanase, General Manager NatureConnect 

- Balansen mellom jobb og hjem er mer utfordrende enn noen gang. Dagslyset spiller en stor rolle for hvordan folk har det. I tillegg til fargene og dynamikken i naturen, er riktig lysmengde viktig for helsen. Det påvirker humøret, energinivået, søvnkvaliteten og den generelle velværen. Derfor er kvaliteten på kontor­belysningen så sentral.  

Tilbake til naturen

Tanase forteller at NatureConnect er inspirert av naturen. 
- Systemet, som kombinerer LED-armaturene Daylight, Skylight og Light­scape, har en intuitiv styring som skaper lysscener basert på naturlige opplevelser. Lyset er skreddersydd for menneskers behov. 

- Målsettingen er at belysningen skal støtte den naturlige rytmen og forbinde folk til naturen. Systemet baserer seg på biofiliske prinsipper. Det betyr at det blir brukt elementer fra naturen for å skape sunne, engasjerende og inspirerende omgivelser. Daylight skal følge rytmen til solen, slik at det hjelper folk å være aktive om dagen og sove godt om natten.  

- Skylight skal gi følelsen av utsyn til himmelen: Skape en opplevelse av rom utenfor bygningen, som skal gi en frihets­følelse og naturlig tidsoppfatning.  

Lightscape bruker fargene og dynamikken fra naturen. Sammen gir armaturene positive følelser, bidrar til mer kreativitet og skaper bedre arbeidsmiljø og samarbeidsbetingelser. 

- Hva er den viktigste forskjellen på NatureConnect og Human Centric Lighting (HCL), som også etterligner dagslyset? 

NatureConnect går et skritt lenger enn HCL. Mens HCL retter seg mot det rent biologiske aspektet av lyset, setter NatureConnect i tillegg søkelyset på den mentale helsen og følelsene. Dette er altså et system som tar hensyn til hele mennesket. 

I dialog med nordiske kunder

Tanase forteller at det er god interesse for den nye løsningen.  
- Flere kunder er i gang med å installere systemet. Det blir også testet i Signify sine kontorlokaler i Nederland. Personlig får jeg mer energi av å arbeide i lokaler med slik belysning. 

- Vi er også i dialog med kunder både i Norge og andre nordiske land. Med tanke på det lange vintermørket i disse landene, kan belysningen få ekstra stor betydning.?

Naviled
Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
TXXI
ANNONSE
Armaturer LEDVANCE
ANNONSE
Easycalc