NYHETER

Lysdesign for mørketid

NYHETER Osram Lighting Norge ville teste hva lyssetting betyr for et sted og menneskene som bor der.
mandag 5 november 2018
LEKELYST. Lekeplassen i barnehagen er
lyssatt for å øke lekelysten til barna i
vintermørket. Foto: Terje Kolaas

Træna kommune i Nordland takket ja. Fem pilotsteder i øykommunen er lyssatt.

- Det er et svært stort potensial for lyssetting i Norge. Spesielt i Nord-Norge. Her er det flere måneder med mørketid, fastslo prosjektleder Hilde Olaisen da hun presenterte prosjektet på et seminar hos Osram Lighting i Oslo.

- Jeg har bodd i Sør-Europa i flere år. Her er det en helt annen lyskultur enn i Norge. Jeg lurer på hvorfor nordmenn går i dvale om vinteren.

Merkevarebygging
Olaisen pekte spesielt på arkitektur og belysning som drivere for stedsutvikling.

- Slike lysprosjekter kan gi Place Branding, eller merkevarebygging, av det aktuelle stedet. For å få til dette, er det viktig å beholde den lokale identiteten og særpreget. Målsettingen er å øke attraktiviteten på stedet, og innbyggernes stolthet over å bo der.

Træna kommune består av mer enn 418 øyer, holmer og skjær. Kun Husøy, Selvær, Sanna og Sandøy har fast bosetting. Kommunesenteret ligger på Husøy.

- Det er rundt 500 fastboende i kommunen. Dette tidobles på Trænafestivalen. Den arrangeres hver sommer, kun med hjelp av frivillige. Planen er å utvide med en vinterfestival, på den tiden av året da været står som hardest på. Da trengs attraktive og trygge byrom, sa Olaisen, som understreket at brukermedvirkning har vært sentralt i dette prosjektet.

Dialog med brukerne
Før prosjekteringen brukte lysdesigner Bulut Büküm mye tid på Husøy, blant annet med samtaler med kommune og beboere om hvilke behov og ønsker de hadde for lyssetting. Han kartla områdene de bruker om sommeren og vinteren. Dette gjalt også områder de ville bruke om det hadde vært lys der. Husøy kirke, Museumsskogen, lekeplassen utenfor barnehagen, Petter Dass-kapellet og Vanntårnet ble valgt for lyssetting.

Büküm fremhevet at godt lys nødvendigvis ikke betyr mye lys.

- Eksempelvis har Træna kirke fått understreket V-formen i mønene med accent-belysning. Den omvendte V-formen symboliserer kirken som en samlingsplass, der folket samles under ett tak.

- Petter Dass-kapellet er plassert i enden av en mørk veistrekning. Ved å vaske de hvite veggene i kapellet i et svakt, varmhvitt lys skapes et lyspunkt i enden av den mørke veien.

- På lekeplassen i barnehagen er ideen å tiltrekke seg oppmerksomheten til barna. Målsettingen er at de skal synes det er morsomt å oppholde seg der. For at lyset skal øke lysten til å leke, er det brukt dynamisk belysning med mye fargebruk.

- I Museumsskogen har vi skapt mer liv og mystisk stemning ved å lyse opp fjellveggen og trærne nedenfra.

- Når det gjelder veibelysningen er sikkerheten viktigst. Det er gjort ved å skape jevn belysning på den aktuelle veistrekningen. Så langt det er mulig er det brukt lyskilder som ikke blender eller skaper unødig lysforurensing. Alle ­installasjonene kan dimmes, samtidig som lysnivåene er testet og justert i samarbeid med lokalbefolkningen.

På prøve i ett år
Olaisen opplyser at den nevnte belysningen, som ble installert sist vinter, er utført av Sinus Sandnessjøen.

- Prosjektet er i dialog med kommunen om videreføring av lyssetting og utskifting av gamle armaturer. Belysningen skal prøves i en periode på ett år.

Rett før denne artikkelen gikk i trykken, ble det kjent at Træna-prosjektet er blant de nominerte i åpen klasse i Norsk lyspris 2018. 

Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden
ANNONSE
God sommer