Lyser opp plusshus

NYHETER LED-belysning fra Zumtobel har bidratt til å gjøre det nye rådhuset i Freiburg i Tyskland til en plussbygning.
onsdag 8 mai 2019
LYSRINGER. Serviceøyene i rådhussalen
(over) blir belyst av lysringer. 
Foto: Zumtobel

Det ovale bygget, der det arbeider 840 ansatte, har blant annet en glassfasade med integrerte solceller.

I samarbeid med arkitektselskapet Tropp Lighting Design og myndighetene i Freiburg har Zumtobel utviklet energieffektive LED-belysningsløsninger.

Hver dag besøker rundt 1 000 personer rådhuset, blant annet for å få informasjon om offentlige tjenester i fire runde serviceøyer plassert i en romslig hvit hall. Over disse stasjonene, som har en diameter på ti meter, henger en lysring. Den fremhever ifølge Zumtobel infostasjonene som lysets øyer i hallen. Lysringen belyser også andre arbeidsområder i nærheten.

Med åpen planløsning, dype farger og store glassfasader, er det lagt opp til et hyggelig arbeidsmiljø i kontorområdene i de øverste etasjene.

Her er det installert en tre meter lang modell av Lincor-armaturen, som skal gi en lyseffekt på 11 000 lumen. En fargetemperatur på 4 000 Kelvin og lite refleks skal gi god lyskvalitet. Lysnivået på skrivebordene er på 500 lux.

I taket i lunsjrestauranten er det montert innfelte spesialprismatiske armaturer, med en fargegjengivelse på CRI>90.

Bygningen har også fått priser som ”Balthasar Neumann” og ”Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen” i ­kategorien bærekraftige bygninger. 

Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden