Mange nye solcelleløsninger innen 2025

NYHETER Prosjektleder Tormod Engesæth i Otovo tror det stort sett er fantasien som setter grenser for hvilken form solceller vil komme i frem mot 2025.
onsdag 27 november 2019
SOLCELLETAKSTEIN. Stadig flere huseiere
vurderer solcelletakstein når de skal
legge eller bytte tak. Foto: Otovo

- I de snart fire årene vi har holdt på, har solceller gått fra å være et veldig teknisk produkt for spesielt interesserte til nærmest å bli allemannseie. Lokalenergi, eller kortreist strøm, som vi kaller det, blir stadig viktigere.

- Strømbehovet i Norge er økende, blant annet fordi det snart er minst én elbil per husstand. Her må det sikres en stabil strømforsyning. Dette gjør solceller til en interessant løsning for mange.

Økende interesse for solcelletakstein.
- Hva er trenden?
- Byggebransjen må oppfylle stadig strengere krav til nybygg, spesielt energieffektivitet. Det gjør at flere arkitekter snuser på løsninger med bygningsintegrerte solcellesystemer, BIPV. Tradisjonelle taktekkermaterialer kan byttes med skiferlignende glasstakstein med innebygde solceller. Dette er en svært aktuell løsning for de som bygger nytt, eller skal bytte tak. Hver år byttes det 10-20 000 tak i Norge. Når dette blir gjort, kan det være greit å investere i noe som betaler seg ned i løpet av livssyklusen på 30-40 år.

- Otovo satser i hovedsak på markedet for ordinære solcellepaneler festet på tak. Samtidig øker etterspørselen etter BIPV-løsninger. Her skal vi satse. Målsettingen er å tredoble dette markedet frem mot 2025.

- Fasadeintegrerte solceller er spesielt aktuelt i Skandinavia, der sola er lav. Dette er en god måte å få mest mulig ut av sollyset på, for det er der sola treffer best. Med solceller i fasaden kan det produseres strøm året rundt.

Ingen grenser
Engesæth fastslår at det blir forsket mye på nye løsninger.

- Det kommer nok solceller i både glassfasader, vinduer, veier og annet. Egentlig er det ingen grenser. Solceller kan blant annet integreres i mange typer farget glass, og fasadeelementer kan dekkes med solcellefilm.

- Trolig vil det også skje mye med batteriteknologien. På grunn av prisen har vi holdt litt igjen på dette området. Også her synker prisene, samtidig som produktene blir bedre. Blant finnes det batterier der brukeren kan styre når batteriet skal tømmes. Slike løsninger er spesielt bra for å sikre en stabil døgnsyklus.

- De nyeste solcelleløsningene vil nok først bli tatt i bruk på nye signalbygg. 

Ladeboks
Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Armaturer LEDVANCE
ANNONSE
Meld deg på Eliaden