NYHETER

Ny belysning sparer energi­forbruket til 40 boliger

NYHETER Nye LED-armaturer, sensorer og trådløs styring har redusert strøm­forbruket hos Spenncon i Hønefoss med mer enn 1 GWh i året.
onsdag 7 november 2018
MILLIONBESPARELSE.
Med ny LED-belysning fra Glamox anslår
Spenncon at de vil spare 1 million kroner
i året

Det tilsvarer energiforbruket til 40 boliger.

I de store hallene lager 200 ansatte betongprodukter, som bjelker, søyler, balkonger, vegger og etasjeskillere. Hver dag går 30-40 trailerlass fra bedriften, som har en omsetning på rundt 500 millioner kroner.

Bortsett fra i helgene kjører bedriften tre skift. Det krever god og stabil belysning hele døgnet. Med mange og store lysarmaturer hadde selskapet et årlig strømforbruk på 1,4 GWh.

De store armaturene med metall­halogen­lyskilder, som kostet 400 kroner pr. stykk og måtte byttes en gang i året, er historie. I de 536 punktene er det montert Glamox i80, som er en industriarmatur med en lysstyrke på 22 000 lumen.

- For oss er dette et viktig prosjekt. Vi vil også redusere klimaavtrykket og øke kvaliteten på arbeidsmiljøet. Samtidig er vi opptatt av å vise et godt miljøregnskap til våre kunder. Med oppgraderingen av lysanlegget får vi både i pose og sekk, sier fabrikksjef Kjetil Gjerdalen i Spenncon.

Smart belysning
De nye armaturene, som styres av sensorer som registrerer bevegelser på fabrikkgulvet, blir stått av og på etter behov. Får ett lyspunkt beskjed om å slå seg på, trekker det med seg de fem nærmeste. Stanser aktiviteten i hallen, vil lyskildene etter ti minutter dimmes til ti prosent. Etter en halv time blir de slått helt av. Lysnivået kan også bestemmes manuelt med et nettbrett kombinert med en radiosender.

- Ofte trenger vi lite lys. Kanskje 40-60 prosent av maksimal styrke, sier teknisk leder Geir Andersen i Spenncon.

Kraftig redusert strømforbruk
Med det lave energiforbruket til LED-diodene, demping og styring er strømforbruket hos Spenncon betydelig redusert. Før full effekt av styring og demping er medregnet, er 1,4 GWh redusert til 350 MWh. Bedriften anslår at strømforbruket vil reduseres med 87 prosent. Dessuten vil den lange levetiden på LED-lyskildene (rundt 100?000 timer), som gir mindre vedlikeholdsarbeid, bidra til at Spenncon kan få en årlig besparelse på rundt 1 million kroner.

Løsningen Glamox har levert, med trådløs styring, gjorde det også mulig å bruke eksisterende kabler og ledninger hos Spenncon. Dermed kostet installa­sjonsarbeidet kun halvparten av hva et mer tradisjonelt anlegg med datakabel ville ha kostet.

Enova-støtte
Drøyt en fjerdedel av investeringen til Spenncon på 2,7 millioner kroner er Enova-støtte.

- Dette er blitt veldig bra. I vår bransje er det ofte investeringer i maskinelt utstyr som blir prioritert. Her har vi kunnet tenke alternativt. Den tekniske løsningen til Glamox og støtten fra Enova gir kort nedbetalingstid og et moderne, klimavennlig anlegg, sier Gjerdalen. 

Foto: Glamox

Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga