NYHETER

Nytt håp om landstrøm i Bergen

NYHETER Det skal bli enklere å bygge landstrømsanlegg for cruiseskip i norske havner.
onsdag 10 januar 2018
Bergen og omland havnevesen gir ikke
opp planen om å bygge landstrøm-
anlegg for cruiseskip

I statsbudsjettet for 2018 er det satt av mer støtte til slik utbygging, skriver sysla.no.

Det gir nytt håp for Bergen og omland havnevesen, som fikk avslag på sin søknad om 100 millioner kroner i Enova-støtte i fjor. På grunn av utslippene fra det store antallet cruiseskip som legger til i Bergen havn hvert år, har landstrøm vært diskusjonstema i byen i mange år. 

Grunnen til avslaget i fjor var at investeringsandelen ble for stor sammenlignet med gevinsten, fordi så få cruiseskip er bygget for å ta imot landstrøm. Den begrunnelsen kjøper ikke havnedirektør Johnny Brievik. Han mener cruiseskipene ikke vil gjøre de nødvendige investeringene som trengs før landstrømsanlegget er på plass.

Venstre har fått inn en setning i statsbudsjettet som skal endre på tildelingskriteriene til Enova: ”Stortinget ber regjeringen sikre at Enovas mandat omfatter utbygging av landstrøm for cruiseskip i kommunal eller privat regi”.

Havnedirektøren i Bergen bekrefter overfor Bergens Tidende at de vil søke på nytt i år. Havnevesenet i Bergen og omland er lite fornøyd med uttalelser fra olje- og energiminister Terje Søviknes til Bergens Tidende, der han står på at landstrømsanlegg for cruiseskip fortsatt er for dyrt og gir for liten miljøgevinst.

Bergen og omland havnevesen planlegger et landstrømsanlegg på Skolten, med mål om å forsyne tre cruiseskip med landstrøm samtidig.

kampanjeZenit
Partnere
Partnerlogo
Stanse fabrikken
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19