NYHETER

Opplys og prismespeil i ­svømmehall

NYHETER Svømmebassenget i Nes svømmehall på Årnes utenfor Oslo har kun LED-belysning.
onsdag 6 juni 2018
LED-LYSKASTERE. Oversiktsbilde fra
hovedhallen, med LED-lyskastere og
prismespeil som gir indirekte belysning.
 Foto: Osram

- Den mest spesielle løsningen er i selve hovedhallen, forteller daglig leder Leif J. Viken i Myhre Elektro.

Hallen, som åpnet dørene for publikum i september i fjor, har et areal på rundt 4 000 m2. Her er det blant annet en hovedhall med et svømmebasseng på 25 m, en mindre hall med terapibasseng, et stupetårn med høyder på en, tre og fem meter og et aktivitets- og barnebasseng. Hallen brukes av barne- og ungdomsskolene i Nes. Dessuten er den åpen for publikum, idrettslag og andre foreninger.

LED-lyskastere
Viken sier det er utfordrende å prosjektere og installere god belysning i en svømmehall.

- Vannet har en ujevn og delvis reflekterende overflate, som lett kan skape blending og ubehagelige lyseffekter.

- Løsningen er å skape indirekte lys. Det fikk vi til med å installere en smalstrålende LED-armatur litt nede på veggen, som lyser opp i et prismespeil. Det gir godt lys uten å blende. Osram, som prosjekterte og leverte lyset til den store og lille svømmehallen, valgte å bruke doble LED-lyskastere av typen FL 20 som projektor, i kombinasjon med reflektoren Siteco Mirrortec.

- Opprinnelig var belysningen prosjektert med lyskastere. LED-teknologien har utviklet seg så mye siden prosjekteringen av dette bygget startet, at all opprinnelig belysning er byttet med LED. Lysarmaturene styres med Dali. Foreløpig er det ikke programmert inn veldig avansert dimming av lyset. Dette kan bygges ut når som helst det måtte være ønskelig.

- Siden lyskasterne er montert fire meter over gulvet, er dette også en god løsning med tanke på vedlikehold. Det er lett å komme til med rullestillas.

- I den mindre hallen med terapibassenget er det også brukt LED-lyskastere, som er innfelt i himlingen. 

Minimalt vedlikehold
- Vi håper og tror denne belysningen vil holde i mange år med minimalt behov for vedlikehold. Dette er LED med lang beregnet levetid. Det kritiske for levetiden på LED er temperaturen driverne blir utsatt for.

- Har det vært spesielle utfordringer?

 - Det var krevende å montere armaturene i området rundt vannsklia. Her var det strengt tatt ikke plass til belysningen.

Bimmer selv
Myhre Elektro på Skarnes har 15 ansatte med egen avdeling for tavlebygging,

Viken opplyser at svømmehalllen er det største enkeltprosjektet bedriften har gjennomført.

- Med unntak av valg av belysning, prosjekterte vi dette oppdraget selv. Vi er opptatt av å bygge kompetanse i bedriften. Bygget ble for øvrig prosjektert i BIM. Vi bimmer selv.

- En svømmehall er langt fra et A4-prosjekt. Her er det svært mange spesialkrav til installasjonene. Derfor studerte vi forskriftskravene grundig. Nes svømmehall var et veldig interessant og lærerikt prosjekt for oss. 

Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19