Oslo havn får helelektrisk miljøbåt

NYHETER I desember i år får Oslo havn en ny helelektrisk miljøbåt som skal holde havnen ren for søppel og drivgods.
tirsdag 30 april 2019
I år tar Oslo havn i bruk en ny 
helelektrisk miljøbåt.
 Illustrasjon: Gøran Bolsøy

Fartøyet, som er 12 meter langt og 7,5 meter bredt, blir bygget av Grovfjord Mek.Verksted. Den erstatter miljøbåten ”Pelikan”, som gjennom 30 år har plukket opp rundt 1 500 tonn søppel og drivgods. På sikt er målsettingen at Oslo havn skal bli utslippsfri, og en foregangshavn for utslippsfrie løsninger.
- Det nye elektriske fartøyet skal bidra til å holde havnen ren og fri for søppel, uten selv å forurense luften. Båten skal også sørge for en sikker farled for alle skip og småbåter som ferdes i fjorden, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen.

Miljøbåten blir drevet av to elektriske fremdriftsmotorer og fire elektriske sidepropeller, som sørger for at den enkelt kan manøvrere langs kaiene og plukke søppel i strandsonen og vanskelige tilgjengelige områder.

550 kW batterier sørger for at båten kan være i full arbeidsmodus i fire-fem timer. Det tar to timer å lade batteriene. Fartøyet har også solcellepaneler som gir strøm til navigasjonsinstrumenteringen om bord. Den nye miljøbåten er del av Oslo havn sin utfasing til nullutslippsløsninger.

Ladeboks
Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Armaturer LEDVANCE
ANNONSE
Meld deg på Eliaden