Parkeringshus med skjørtekant

NYHETER - I sentrum av Haugesund har et parkeringshus fasade­belysning inspirert av skjørte­kanten til Marilyn Monroe, forteller prosjektansvarlig Mette Isaksen i belysnings­leverandøren Nortronic.
onsdag 30 oktober 2019
SKJØRTEKANTBELYSNING. Mer enn tre
kilometer LED-striper er brukt til
fasadebelysningen av et parkeringshus
i Haugesund.

- Bestefaren til Marilyn Monroe var angivelig fra Haugesund. Med hvitt lys er det lett å se skjørteeffekten.

- Parkeringshuset var et eksisterende bygg med stort behov for rehabilitering. Etter at eieren vurderte å rive bygningen, ble resultatet at rehabilitering var den beste miljømessige løsningen.

- Parkeringshuset har en spesiell fasade, med aluminiumsspiler som gir assosiasjoner til bildet av en skjørtekant. Fasaden er lyssatt med LED Neon RGBW, der selve LED-stripen er støpt inn i silikonmasse. Stripene er montert i spesiallagede aluminiumsprofiler, med to LED-striper på annenhver spile. LED-stripene, som er produsert etter mål, er levert som ferdige lengder med støpte tilkoblingskabler. Hver LED-stripe blir styrt individuelt med DMX, som gir muligheter for mange lyseffekter. Nasjonalfargene og Pride-fargene er blant scenarioene.

Kilometervis med LED
Isaksen opplyser at Nortronic har levert mer enn tre kilometer LED-striper til fasaden.

- Det er blitt et spesielt bygg. På grunn av størrelsen var vi litt spente på om det ville bli noe av. At vi kom tidlig inn i prosjektet, og fikk være med og utvikle og tilpasse løsningen, var en stor fordel. I prosjektet har vi hatt et godt samarbeid med Opus Arkitekter, belysningsdesignerne Marlin Martinsen & Halvor Næss og Helgevold Elektro.

Mer fasadebelysning
- Er fasadebelysning et voksende marked?

- Trenden er at byggeiere lyssetter byggene sine. Det siste året har vi hatt mange slike forespørsler. Mange gjør noe ut av fasaden.

- Dette gjelder både nybygg og rehabiliterte bygg. Vi har levert effektbelysning til flere fasadeprosjekter i år, blant annet til Telenor, Porsche-butikken i Porsgrunn og en vindtunnel på Gardermoen, der det er bygd et opplevelsessenter med fallskjermhoppsimulator.

- Rehabiliteringsprosjektet i Haugesund ble ferdig i mai 2019. I juni var det offisiell åpning med lysshow. 

Ladeboks
Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Armaturer LEDVANCE
ANNONSE
Meld deg på Eliaden