NYHETER

Passerte fem milliarder

NYHETER I fjor fikk Fagerhult-konsernet en rekordomsetning på mer enn fem milliarder svenske kroner. Resultatet på nesten 495 millioner er en økning på knapt 30 prosent fra 2016.
tirsdag 24 april 2018
3 000 ARMATURER. Fagerhult har levert
mer enn 3 000 lysarmaturer til kontor-
delen av Portalen i Lillestrøm. 
Foto: Laila Sandvold Macdonald

De siste årene har Fagerhult hatt en aktiv oppkjøpsstrategi. Franske Flux Eclairage og tyske WE-EF og LED Linear er blant de nyeste selskapene. På verdensbasis har Fagerhult-gruppen rundt 3 000 ansatte.

I årsrapporten signaliserer konsernsjef Johan Hjertonsson at fortsatt oppkjøp er en viktig vekststrategi. På verdensbasis er det salget av utendørsbelysning som øker mest, med 32 prosent.

God utvikling i Norge
Også i Norge har Fagerhult vokst.
- Sammenlignet med 2016 økte omsetningen i fjor med ti prosent. Vi hadde vekst i alle segmenter. Utendørs­markedet var størst med en økning på 50 prosent. Spesielt i vegbelysnings­markedet er det stor aktivitet. Både kommuner og Statens vegvesen har mange gamle veglys­armaturer de bytter med LED, sier adm. direktør Kai Wilberg.

- Oppkjøpet av WE-EF og LED Linear har bidratt svært positivt til ­utviklingen. Det har gitt oss tilgang til flere nye produkter vi ikke hadde, og som trengs i det norske markedet. Alle produsentene kjører hundre prosent LED. Her gjelder det å ligge i forkant med teknologi.

Mange store prosjekter
- I fjor leverte vi belysning til en rekke store prosjekter. Blant andre Heimdal skole i Trøndelag, Vollebekk skole i Oslo, nytt barne-og ungdomspsykiatrisk sykehus (BUS) i Bergen, A-fløyen ved Tromsø sykehus og Portalen i Lillestrøm.

- Til Portalen leverte vi drøyt 3 000 armaturer. Her måtte vi oppfylle strenge energikrav. Det skulle heller ikke være noen form for flimmer. Derfor leverte vi Pulse-amplitude-drivere til alle ­armaturene. Dette er det første prosjektet der vi kun leverte slike drivere. Resultatet ble bra, med en svært fornøyd sluttkunde.

- På spørsmål om hvordan Fagerhult vurderer markedsutviklingen, svarer Wilberg at det for tiden er bra trykk. Derfor budsjetterer vi med en omsetningsøkning på åtte prosent.

Denne optimismen deles av konsernsjef Johan Hjertonsson. Han er spesielt opptatt av verdenspotensialet for LED-belysning.

- At LED-armaturer utgjør mindre enn ti prosent av all installert belysning, betyr at det fortsatt er et stort potensial i LED-markedet.

På Light+Building
Som et internasjonalt selskap er Light+Building i Frankfurt en viktig markedsføringskanal for Fagerhult. Her stilte de ut sammen med den tyske lysprodusenten LTS, som ble del av Fagerhult-gruppen i 2010. LED Linear og WE-EF hadde egne stands.

I Frankfurt viste Fagerhult nyheter både på innen- og ­utendørsbelysning og lys­styring. Blant nyhetene er et nytt konsept som skal gi muligheter for skredder­sydde og unike løsninger. Her kan ­lysarmaturen raskt tilpasses med de fleste typer over­flatelaminering. Brukeren kan velge mellom matt og glanset, og mønstre eller farger som skifter etter innfallsvinkel.

Andre nyheter er en 36 mm bred armatur og nye innfelte, utenpåliggende og nedpendlede downlights med diametre på 70-205 mm.

Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19