NYHETER

Samarbeider om heldigital koblingsstasjon

NYHETER I fellesskap skal ABB og BKK heldigitalisere Langedalen koblingsstasjon i Arna i Bergen.
tirsdag 8 mai 2018
Prosjektgruppen for BKKs digitale
Langedalen koblingsstasjon. Fra venstre
Kjartan Andersland (BKK Nett),
Geir Arild Austgulen (BKK Nett), Atle Holth
(ABB), Rolf Terje Anderssen (BKK Nett),
Anders Dynge (ABB) og Svein Morten
Strømsnes (BKK Nett). Foto: BKK

Den nye ABB Ability digitale koblingsstasjonen har tre 132 kilovolt (kV) bryterfelt. Prosjektet blir støttet av Norges forskningsråd gjennom Skattefunnordningen.

- Vi er stolte av å være det første norske nettselskapet som satser på denne teknologien. Vi har samarbeidet med ABB i mange år om digitalisering, sier Svein Morten Strømsnes, fagansvarlig for vern og kontrollanlegg i BKK Nett.

- Vi setter stor pris på at BKK Nett satser på ABB som partner i dette prosjektet. I tillegg til selve leveransen skal vi sammen utvikle nye metoder for test og drift av digitale koblings- og transformatorstasjoner. Dette vil skape kompetanse i Norge på digitalisering av slike anlegg, sier adm. direktør Steffen Waal i ABB i Norge.

ABB leverer vern og kontrollanlegg med prosessbuss basert på kommunikasjonsstandarden IEC 61850, ingeniørtjenester, montasje, testing og igangkjøring. Etter planen skal koblingsstasjonen settes i drift 20. september i år.

- Å erstatte signalkabler mellom koblingsanlegget og vern- og kontrollanlegget med en digital, fiberoptisk bussløsning øker sikkerheten ved at strømførende kabler ikke trekkes over lange avstander og inn i kontrollrommet. Løsningen reduserer også plassbehov for stasjonen og kabelbehov. Dette kan bidra til å reduserte investerings- og driftskostnadene, forklarer Strømsnes i BKK Nett.

- Med digitaliseringen kan det utføres diagnostikk og testing fra driftssentralen på Kokstad istedenfor å reise ut i felten.

Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19