NYHETER

Sametinget i fullt fargespill

NYHETER Fasadebelysning med RGB-LED og lysscenarier har stått på ønskelisten til Sametinget siden bygget sto ferdig i Karasjok for nitten år siden.
fredag 1 mars 2019
FASADEBELYSNING. Veggvaskere lyser
opp plenumssalen til Sametinget i
Karasjokk. Foto: Eriksen Elektro

I november i fjor ble den etterlengtede belysningen av plenumssalen slått på.

- Dette er helt nytt for oss. Vi har aldri gjort noe lignende før, forteller prosjektleder Nils André Eriksen i Eriksen Elektro.

- Etter at vi fikk den første forespørselen om pris­overslag for et par år siden, kom vi i gang med prosjektet i fjor sommer. Da startet vi et samarbeid med den lokale lysdesigneren John Henrik Guttorm i Valy.

- Belysningen består av 23 Colorado dimbare LED-veggvaskere, hver på 230 W. De er festet til veggen med braketter en halv meter over bakken. Brakettene er laget av elever ved Karasjok videregående skole.

- Veggvaskerne, som har IP 65, styres med DMX. Lysleverandøren Rubicon har også utført lysberegningene for installasjonen, sier Eriksen, som forteller at kablene er gjemt bak fasadepanelene.

- Sametinget ville ha en fasadebelysning som lyser opp bygningen med ulike scenarier. Da de så mulighetene som fantes, ble det lagt til ytterligere scenarier. Lysdesignen, som har stor oppmerksomhet på nordlyset, lar bygningen virke i samspill med himmelen. Også sameflagget og det finske flagget er blant scenariene som er programmert inn.

- Bygningen kan eksempelvis også lyses opp med rosa for brystkreftaksjonen i oktober. Antall scenarier kan bygges ut. Kun to av de fire kanalene i DMX-boksen er brukt. Det fullautomatiserte lysanlegget er basert på kalender, astronomisk soloppgang og -nedgang og med unntaksregler.

5 300 W
- Hva var den største utfordringen med installasjonen?

- For å få lys over alt måtte lyskildene være helt riktig plassert i forhold til høyden på bygget. Selv om lysdesigneren var litt bekymret for dette, gikk det veldig bra.

- De 23 veggvaskerne lyser opp hvert sitt område av trekledningen på bygningen. På full effekt trekker anlegget 5 300 W. Strømforbruket avhenger av innstillingene som blir brukt.
 

Faktaboks:
Sametinget i ­Karasjok
» Sametingsbygningen i Karasjok huser den folkevalgte forsamlingen og administrasjonen for Sametinget i Norge. Bygget, som er på 5 300 m2, var ferdig i 2000.. Kilde: Wikipedia, nrk.no

Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga