NYHETER

Selvkjørende busser til Oslo og Akershus

NYHETER Når kollektivtransport-selskapet Ruter skal teste selvkjørende busser i 2018, vil de tilby reelle tjenester.
tirsdag 28 november 2017
I løpet av et år kan dette bli et vanlig
syn i Oslo og Akershus. 
Foto: Laila Sandvold Macdonald

- Bussenes funksjonalitet for ­selvkjøring er allerede testet, sier Endre Angelvik, direktør for mobilitetstjenester i Ruter.

- Over en periode på to-tre år ønsker vi å drifte inntil 50 busser. Vi skal videreføre erfaringene fra andre steder i verden. I Sion i Sveits har to slike busser kjørt ett år i full blandingstrafikk. Derfor er det unødvendig å gjøre det på nytt i Oslo. Vi vil prøve scenarier for å se hvordan vi kan gjøre dette nyttig for de reisende.

Ruter ser for seg å bruke bussene både i ruter med faste holdeplasser, og et system der de reisende kan bestille en selvkjørende buss via Ruter-appen. Den er allerede er et velkjent verktøy for kollektivreisende i Oslo og Akershus. Ruter vil tilby de nye tjenestene som en integrert del av det eksisterende transportnettverket.

- Hvor skal bussene settes i trafikk?

- Vi legger opp til å bruke bussene i ulike miljøer. Eksempelvis kan vi kjøre i Oslo sentrum i seks måneder, for så å kjøre et tilbud i Lillestrøm i tre måneder og i Drøbak i sommermånedene. Om et tilbud ikke blir brukt i noen særlig grad, prøver vi noe annet. Det er ingen vits i å kjøre en buss med én passasjer i tre måneder.

Angelvik sier at Ruter ikke skal kjøpe bussene.

- Vi håper å skaffe bussene ved å kjøpe en tjeneste, slik vi gjør med vår eksisterende bussflåte. Derfor trenger vi et leverandørmarked. Vi kjenner tre leverandører.

- Når blir bussene satt i drift?

- Vi håper å få de på veien i løpet av 2018. Det er nok mest sannsynlig at det blir i løpet av siste halvdel av året. Det er mye som må avklares før vi kan sette i gang, blant annet når det gjelder lov- og regelverk.

kampanjeZenit
Partnere
Partnerlogo
Stanse fabrikken
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga