Signalbygg for grønn teknologi og bærekraft

NYHETER Lyngården er et av de mest energieffektive byggene i Trondheim. Her har Schneider Electric levert en rekke løsninger.
fredag 10 mai 2019
SIGNALBYGG. Lyngården i Trondheim har solceller, grønne tak, elsykkelladere, elbilladere og digitale kontorer. Bygget, som har energiklasse A og passivhusstandard, er Breeam-sertifisert som ”Very Good”. Foto: Inbovi AS, Daniel Seljebø

Selskapet flytter også inn i bygget på forsommeren i år.

Lyngården er det siste i en serie miljøbygg KLP har bygget i Trondheim. Det høyteknologiske bygget har solceller, grønne tak, elsykkelladere, elbilladere og digitale kontorer. Lyngården, som er på 14 000 m2 fordelt over fem etasjer, har plass til 450 arbeidsplasser.

- Løsningene vi har levert reflekterer ”One Schneider-tankegangen”, det vil si at alle våre forretningsenheter har bidratt. Dette gjelder produkter og løsninger innen byggautomatisering, elbillading, brann og sikkerhet, strømovervåking, it-racks og varme og ventilasjon. Vår IoT-plattform EcoStruxureTM og smart energistyring er sentralt i prosjektet, sier Ola Kolven, som er Schneider Electric sin prosjektleder for Lyngården.

Mer enn 600 energimålere
- Dette er nok det bygget i Trondheim som har flest energimålere per m2. Her er det montert mer enn 600 IoT-aktiverte PowerTag-energimålere.

- Også energistyringen er spesialtilpasset for Lyngården. Blant annet får 27 EVlink Smart Wallbox-elbilladere strøm fra sol­cellepanel på taket. I den arkitektoniske utformingen er det også tatt hensyn til energieffektivitet og brukervennlighet. Fasaden fungerer som solavskjerming, samtidig som lys slippes inn.

- Bygget har KNX-sonestyring med romregulatorer, bevegelses­sensorer og dagslysstyring. Et smart bygg skal også være trygt. EcoStruxure-løsningene Fire Expert og Security Expert, i tillegg til nød- og markeringslys sørger for dette.

Lyser opp nasjonaldagen i rødt, hvitt og blått. - Fasaden på bygget kan lyses opp med LED-lys i farger som blir påvirket av utetemperaturen. Bygget følger hele fargeskalaen fra lav til høy temperatur. Vi har sørget for lysstyringen og programmeringen, med et eget visualiseringsbilde i EcoStruxure-plattformen.

- Med denne løsningen kan bygget lyse gult i påsken, rødt, hvitt og blått på 17. mai og rødt i julen. På nyttårsaften blir det nedtelling til midnatt med søyler langs veggen. Kl. 24.00 blir bygget opplyst i ulike farger.

Drevet av bærekraft
Adm. direktør Ruth Hege Havdal i KLP Eiendom Trondheim fremhever at bærekraft og samfunnsansvar er grunnpilarer i selskapet.

- Vi er opptatt av både energieffektivisering og Breeam-sertifisering. Flere prosjekter som Lyngården kan bidra til at byggesektoren halverer klimagassutslippene innen 2050. Sammen med samarbeidspartnere som har like høye bærekraftambisjoner som oss selv, kan vi utgjøre en forskjell.

Lyngården er det første bygget i Trondheim som er bygget etter TEK17-forskriftene. Byggeprosjektet har hatt en kildesorteringsgrad på mer enn 90 prosent. Bygget, som har energiklasse A og passivhusstandard, er Breeam-sertifisert som ”Very Good”.

Adm. direktør Karoline Nystrøm i Schneider Electric sier det er spennende å være både leverandør og leietaker i et av Norges mest innovative og bærekraftige bygg.

- I Lyngården har grønn teknologi og brukeropplevelse stått øverst på listen. KLP Eiendom har utfordret oss på å levere ny teknologi og nye løsninger, og tenke energieffektivisering og bærekraft i alt vi gjør. Dette er verdier Schneider Electric Norge også står for. Lyngården er et signalbygg i teknologihovedstaden Trondheim. 

Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden