NYHETER

Sikker tunell-el

NYHETER - På strekningen mellom Tønsberg og Drammen på E18 har vi skiftet alt elektrisk utstyr i fem av seks tuneller.
torsdag 5 april 2018
Intelligent kamerasystem og strømløs-
ninger gir tryggere tuneller i Vestfold. 
Foto: Espen Børresen

Den siste tunellen vil være ferdig rehabilitert våren 2018, sier assisterende prosjektleder og elektroansvarlig Olav Amund Myklebust i entreprenørselskapet Kraftmontasje.

I tillegg til elektriske arbeider inneholder kontrakten anleggstekniske arbeider.

De oppgraderte tunellene har til sammen 100 nødstasjoner, 12 nødstyrepunkt for brannvesen og 11 tekniske rom. Dessuten er det montert mer enn hundre kameraer som drives av et intelligent overvåkingssystem med automatisk hendelsesdeteksjon. Skjer det noe unormalt går alarmen på trafikksentralen i Porsgrunn, slik at nødinstrukser raskt kan iverksettes.

- Trafikantene får bedre belysning og flere nødstasjoner. Skulle det oppstå en ulykke vil nødetater være raskere på stedet enn tidligere med bedre informasjon, da tunellene har intelligente kamerasystemer, forklarer Myklebust.

- Det er Eid Elektro som har levert tavler og nødstasjoner til prosjektet, som hovedsakelig har komponenter fra Eaton. Eid Elektro er en av landets mest kompetente leverandører av elektro- og styretavler, med lang og bred erfaring på tunellmarkedet. Tavlene bidrar til å øke sikkerheten i tunellene. 

Komplekse løsninger
Prosjektleder Paal Gunnar Lund i Eid Elektro opplyser at de det siste årene har levert massevis av disse skapene.

- Tekniske anlegg i tunneler er svært komplekse. Alle funksjoner må kunne overvåkes og fjernstyres. Strømtavler og -skap må bygges i henhold til strenge sikkerhetskrav, og være enkle å vedlikeholde og reparere. Faktorer som strenge krav til merking, høye kortslutningsstrømmer, kurser med lange lengder og utstyr med både høye startstrømmer og lave driftsstrømmer setter krav til riktig vern og utstyr.

Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19