Sikrer lynrask datatransport

NYHETER Altibox har åpnet sin nye 173 kilometer lange fiberkabel ”Skagenfiber” mellom Hirtshals og Larvik. Dette ble markert digitalt, der blant annet distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland deltok.
fredag 18 desember 2020
FIBERNETTVERK. ”Skagenfiber” skal blant
annet sikre lynrask datatransport og den
nasjonale datasikkerheten. Her blir den
undersjøiske fiberkabelen lagt i havne-
bassenget i Larvik 

Hun fastslo viktigheten av å etablere uavhengige føringsveier for datatrafikken ut av Norge. 

- Det er gledelig at vi blir stadig bedre rustet med fiberforbindelser både inn og ut av landet. Inntil ganske nylig var Norge mer som en blindgate å regne på det internasjonale fiberkabelkartet. 

Bygger europeisk fibernettverk

Konserndirektør Toril Nag i Tele Lyse, som eier Altibox, sier at på samme måte som strøm og vann er digitale nettverk kritisk infrastruktur.  

- Koronapandemien har bidratt til å gjøre det enda tydeligere hvor avhengig samfunnet er av god internettilgang, både for at folk skal gjøre jobbene sine og samhandle med andre mennesker. 

- Tidligere har mesteparten av den internasjonale datatrafikken gått via Sverige til sentrale europeiske dataknytepunkter. Dette er uheldig på grunn av både avstand, svartid og digital sårbarhet. 

- Det er viktig å etablere flere gode forbindelser mellom Norge og andre land. Da kan datatrafikken flyte alternative veger om en eller flere forbindelser blir brutt enten på grunn av fysiske brudd, eller bevisste angrep.  

- Skagenfiber er en viktig del av et europeisk fibernettverk Altibox er i gang med å bygge. Kabelen gir lynrask dataforbindelse til de europeiske markedene. Samtidig åpner den muligheter for kraftig vekst i dataindustrien, siden internasjonale datasenteraktører er avhengige av leveringssikkerhet for å sikre driftskritiske tjenester. 

Stavanger-Newcastle neste

Adm. direktør Tor Morten Osmundsen i Altibox sier at Skagenfiber-prosjektet er en viktig del av infrastrukturutbyggingen lokale og regionale Altibox-partnerne gjør i Norge.  

- Som et ledd i utbyggingen har vi forsterket vårt nasjonale kjernenett betydelig, blant annet nettverket mellom Oslo og Larvik.   

- Neste steg i den internasjonale infrastrukturutbyggingen er en fiberkabel mellom Stavanger og Newcastle. Den skal installeres i 2021. Samtidig skal vi forsterke infrastrukturen på kontinentet. Dette vil ytterligere styrke den nasjonale datasikkerheten, og gjøre Norge enda mer attraktiv for datasenteretableringer. Dette vi øke både sysselsettingen og verdiskapningen. 

Naviled
Partnere
Elektro importören
Schneider Partnere
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Mitt Anbud