NYHETER

Skal promotere fossilfrie ­byggeplasser

NYHETER Fire klimapiloter skal besøke elever i skolene i Oslo for å sette miljøet på timeplanen.
tirsdag 9 april 2019
Klimapilotene Hauk Are Fjeld (t.v.) Emilie Hernes Vereide og Ole Erik Lunder skal holde miljøforedrag på Oslo-skolene. Klimapilot Ingrid Holtan Søbstad var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Benedicte Nylund

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Klimaetaten og Utdanningsetaten, som er inspirert av Oslo som europeisk miljøhovedstad i 2019.

Klimapilotene har blant annet besøkt byggeplassen på Nordseter skole for å lære mer om fossilfrie byggeplasser. Dette er en kombinert barne- og ungdomsskole med plass til 1 200 elever. Et nytt bygg er ferdigstilt, mens det eksisterende bygget blir totalrehabilitert med solceller i fasade og tak, varmepumpe og nytt ventilasjonsanlegg. Skolen skal være ferdig til skolestart til høsten.

- Dette er det første prosjekt der vi stilte krav om fossilfri byggeplass, sier miljørådgiver Bodil Motzke i Undervisningsbygg.

- Tradisjonelle dieseldrevne maskiner er erstattet med anleggsmaskiner på biodrivstoff, som gravemaskiner, riggen som boret brønner til varmepumpen og fasadelifter. Riveroboten for innvendig rivearbeid var elektrisk. Solcellene blir fortløpende tilkoblet for å levere solstrøm til byggeplassen.

50 Oslo-skoler har meldt interesse for å få en klimapilot på besøk. Klimapilotene er fulltidsstudenter som gjør jobben på deltid.

Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden